Празнична утрена с водосвет за здраве в параклиса на махала Баба Стана

В православния календар на Българската Патриаршия 7 май на 2021 г. е отбелязан с думите Светли петък. Живоприемни източник. Той е подвижен празник и се почита винаги в първия петък след Великден. Избран е за храмов празник на все повече разцъфтяващата махала, кацнала над Малкия Париж – разбирайте Орешак. За избора на името на параклиса разказахме подробно миналата година. То се свързва с многото чешми в това благословено от Бога място, но и с "животворящата вода" край Константинопол, показана на римски войник от Св. Богородица, която му предсказва, че ще стане император. На това място станалият император Лъв 1-ви Тракиец построява църква за прослава на Божията майка. Тази вълнуваща история припомни накратко отец Войден Божков.

На празничната утрена заварихме само четири души, но на водосвета за здраве дойдоха още. Макар че сме още в епидемиологична обстановка, има причини за оптимизъм. Отец Войден освети храната, наръси дошлите с китка здравец, натопен в светена вода, и ги благослови.

Празникът завърши с почерпка, подсигурена от ктиторите на параклиса – сем. Клеър и Джон Бризби. Присъствието на облечената с българска народна носия на всеки празник Клеър и нейното лъчезарно общуване с гостите на български език също беше предчувствие за наближаващия край на кризата, защото миналата година главните "виновници" за този обичан празник нямаше как да дойдат.

Благодарим им, че около тях се чувстваме по-добри българи и християни!


Кратка история на празника


Благослов на отец Войден Божков

Споделяне