Събота, 17 Юли 2021 10:23

В Бели Осъм празнуваха Петровден по народния календар

Вместо на 12 юли, когато предците ни са празнували Петровден с бял мъж и други стопански екстри, в Бели Осъм отдадоха почит на този празник на 16 юли. Причината  - 12 юли бе преценен като неудобен, тъй като се падна точно след изборите, а голяма част от организаторите - читалището в селото, кметството, пенсионерският клуб, имаха преки отговорности и заетости по тях.

Петровден по стария календар е традиция за селото. Тогава са първите ябълки – петровки, пилетата са поотраснали и стават за ястия, които са задължителни за този ден. Петровден е известен и като празник на овчарите, затова има „бял мъж“ на трапезата. На празника в Бели Осъм не е имало такъв деликатес, а прясно овче сирене и баница със сирене. Освен това всеки, решил да се повесели под дебелите сенки на дърветата „в градската градина на селския площад“, както казва председателят на читалището Донка Банковска, е имал удоволствието да се почерпи със специалния чай, сварен от 7 билки. Друго удоволствие е била сланината, печена на шиш – само с този недостатък, че откакто заради чумата по свинете четириногите трябваше да се унищожат,  трудно се намира.

След приветствието от кмета Милка Пенчева за празничното настроение допринесли изпълненията на откритата сцена, както и викторината с въпроси за Балкана и парк „Централен Балкан“, за Троянския проход, река Бели Осъм и др.

Галерия със снимки