Сряда, 28 Юли 2021 16:12

Областната комисия по транспорт препоръча на общините преразглеждане на автобусните линии и разписания

Областна комисия по транспорт Областна комисия по транспорт Снимка: Областна администрация - Ловеч

На работна среща вчера, 27 юли, областната комисия по транспорт препоръча на общините да преразгледат маршрутните линии и разписания за автобусен превоз на пътници след широко обществено обсъждане с гражданите и кметовете на населените места. Предложението направи председателят на комисията Милко Недялков, зам.-областен управител. Ще бъдат изпратени писма до всички общини за оглед и ревизия на линиите по областната, републиканската и общинските транспортни схеми, за да бъдат актуализирани.

Множество са сигналите до областната администрация за неизпълнение на линиите и разписанията и неспазване на договорите с общините възложители от страна на превозвачите. От Регионалния отдел „Автомобилна администрация“ съобщиха, че извършват контрол на пътя, съставят актове на неизрядните превозвачи, но после те падат в съда – за последните две години 24.

В област Ловеч се извършват автобусни транспортни услуги от републиканската транспортна схема на територията на шест общини. От община Ловеч докладваха, че не се изпълняват част от маршрутните разписания по автобусната линия Ловеч - София, тъй като превозвачът вози и по линията Врабево – Ловеч – София. По линията Ловеч - Плевен се изпълняват маршрутните разписания, които са шест.

По отношение на областната транспортна схема най-съществени проблеми се открояват за община Ловеч, тъй като не се спазват курсовете по линията Ловеч – Троян. Община Троян не е била представена в работната комисия вчера, но няма информация да има жалби от граждани или неизпълнение на маршрутните разписания от квотата й.

По отношение на общинските транспортни схеми се оказа, че в почти всички общини ще се налагат промени. Милко Недялков даде срок от един месец за уточняване на схемите и разписанията на автобусния транспорт в областта.

---

По информация на Областна администрация - Ловеч

Споделяне