Почина Христо Илиев - дългогодишен директор на Природонаучния музей в с. Черни Осъм

Христо Илиев аранжира една от рекоструираните и осъвременени витрини в Природонаучния музей - Черни Осъм, 2013 г. Христо Илиев аранжира една от рекоструираните и осъвременени витрини в Природонаучния музей - Черни Осъм, 2013 г.

На 28.10.2021 г., след тежко боледуване почина Христо Илиев Христов – дългогодишен директор на Природонаучен музей – с. Черни Осъм, община Троян.

Роден е на 29.07.1955 г. Завършва специалност "Биология" в Шуменския университет и посвещава целия си професионален живот на съхранението и развитието на музея.

Христо Илиев беше отдаден на природата и природонаучния музей. Той достойно продължи и доразви делото започнато от неговия баща, който е създателят на първата учебна сбирка от препарирани животни в черно-осъмското училище.

С голямата си енергия и безкрайна скромност Христо Илиев се грижеше за музея и се стараеше доколкото е възможно да обновява и осъвременява неговата визия - модернизираха се експозиционните витрини, реконструира се атракционната зала на музея, обособи се нова зала за пепруди и насекоми...

Ето какво написаха в социалните мрежи за него служители на музея:

...

С много грижа и отдаденост Христо Илиев превежда музея през времена на промени и кризи, за да го има и днес в с. Черни Осъм.

Христо Илиев в продължение на десетилетия беше отдаден на работата си, той беше явление в орнитологичната наука, беше посветен на птичето богатство на България. Той водеше кръжока по препариране създаден от основаването на музея. Там десетки, млади хора, получиха своите първи познания за прекрасния свят на птиците, бяха запленени от него и се отдадоха на неговото проучване и опазване.

Почивайте в мир, учителю!

Споделяне

Галерия със снимки