56 деца от френския ни партньор Виньо на Сена посетиха Троян и Общината

56 деца от побратимения на Троян френски град Виньо на Сена бяха на 6-дневно посещение в Троян. Повод за визитата им е дългогодишното партньорство между двете общини и желанието на френските партньори да запознаят младежите от Виньо на Сена с община Троян – туристически потенциал, възможностите за културен обмен, спортни клубове и други. Визитата на партньорите на Общината е за сметка на френската страна. Комитетът за побратимяване на Виньо на Сена, спонсори и средства, събрани от различни дейности, в които са се включили учениците, са финансирали пътуването до Троян.

Младежите се занимават активно със спорт и тренират хандбал. Програмата за посещението им, изготвена от Община Троян, акцентира  върху интереса им към спорта. Учениците посетиха троянския стадион, салоните на двете големи троянски училища. Заедно с ръководителите си, децата имаха интерес да посетят тренировка на спортен клуб, който във Виньо на Сена не се практикува. Учениците прекараха съботния ден с клуба по самбо и тренировката им в зала „Чавдар“. Френските деца пътуваха и до Ловеч, където проведоха тренировка по хандбал с местния отбор и бяха посрещнати от ученици от паралелките, изучаващи френски език в Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“.

В НУПИ „Проф. Венко Колев“ френските ученици присъстваха на урок по български език, история на България, научиха легендата за мартеницата и се включиха в изработване на мартенички. Интерес за тях предизвика демонстрацията по грънчарство.

В последния ден от престоя на групата в Троян, на 18.02., кметът Михайлова и заместник-кметът Русенова посрещнаха учениците и ръководителите им в Троян. „Ние сме убедени, че тези отношения имат бъдеще само ако в тях участват и най-младите жители на нашите две общини. Затова искам да изразя моето удовлетворение като кмет на общината, че вие вече сте част от нашето партньорство“, каза Михайлова. Кметът Михайлова разказа на учениците, които за пръв път посещават общината, за историята на града и основаването му. Френските ни партньори изгледаха рекламното видео, посветено на 150-та годишнина на Троян, както и заснетото видео на 3D мапинг шоуто, състояло се на 14 октомври.

За финал Кметът пожела на френските деца много смели мечти.

Споделяне