Среща на Михайлова с представители на „ЧЕЗ Разпределение България“ по проблема спиране на тока в общината

Кметът Донка Михайлова с представителите на ЧЕЗ Кметът Донка Михайлова с представителите на ЧЕЗ Снимки: Донка Михайлова

Кметът Донка Михайлова проведе в петък обещаната на гражданите среща с „ЧЕЗ Разпределение България “АД, за да се потърси решение на проблема с прекъсванията на електрозахранването в голяма част от населените места в общината.

На поканата за среща с изпълнителния директор на ЧЕЗ  /копие на писмото до Министъра на енергетиката, Министъра на туризма и Председателя на комисията по енергийно и водно регулиране, тъй като са засегнати сериозно туристическият бранш и водоснабдяването на места/ откликът бе представители на висшия мениджмънт – на регионално ниво.

Спешността на срещата дойде от проблемите в последните дни при прекъсване на електрозахранването  след влошаване на метеорологичните условия заради аварии аварии - във всички населени места в общината. Особено сериозно е било положението на 15 и 16 януари. Когато потърпевши са били най-атрактивните туристически зони –  Шипково, Чифлик, Бели Осъм, Балканец, Терзийско, Горно Трапе и комплекс „Беклемето“. На собствениците на места за настаняване се наложило да анулират резервации и съответно да отчетат сериозни загуби. Пострадаха и много граждани, които се отопляват на ток. Най-сериозно е положението в Черни Осъм, където захранването с вода спира при спиране на тока. През годините са подавани многобройни жалби и сигнали, но проблемите се решават само частично и продължават да предизвикват недоволството на гражданите, бизнеса и гостите на Троян.

По време на срещата Михайлова подчертала, че през годините компанията е реагирала с внимание на нуждите на общината, има сериозни инвестиции в Троян, но ситуацията с прекъсванията на електрозахранването е повече от тревожна. Нейното  настояване е за конкретни ангажименти с ясен времеви хоризонт, за да се разрешат проблемите.

Местната власт иска инвестиции в мрежите с високо и ниско напрежение, редовно почистване на храсти и дървета около обектите на ЧЕЗ и профилактика, увеличаване броя на екипите, отстраняващи аварии на територията на общината, както и  по-добра връзка при сигнализацията за аварии.

ЧЕЗ в момента монтира автоматични сигнализатори по линиите Балканец – туристически комплекс „Беклемето“ и по Бели Осъм - Чифлик, което ще скъси времето за реакция при авария и ще намали времето, в което абонатите са без ток. Поет е ангажимент да се търси възможност за монтиране на телеуправляеми разделители, които ще позволят дежурният диспечер своевременно да отстранява възникнали аварии. Представителите на ЧЕЗ се ангажирали за подмяна на кабел, поискана от кмета на Черни Осъм - за проблемите с прекъсванията на захранването, причиняващи проблеми в подстанцията, осигуряваща вода на селото. Това са резултатите от срещата, окачествени от троянския кмет като неотговарящи на очакванията. Михайлова е категорична, че разговорите ще продължат.  Бойко Чавдаров, регионален мениджър за Плевен, Ловеч, Враца, е информирал висшия мениджмънт на ЧЕЗ за срещата и е изразил пред Михайлова готовността на ръководството за бързи резултати.

В срещата са участвали с конкретни искания и предложения Даниел Сираков – Председател на Постоянната комисия по „Туризъм и околна среда“ към Общинския съвет, кметове на населените места, засегнати от проблема, Управителят на  ВиК инж. Тонимир Гечев.

Споделяне