Възнесение Господне – храмов празник на параклиса в махала Липова могила

Храмов празник на параклиса в махала Липова могила Храмов празник на параклиса в махала Липова могила

В община Троян и в община Априлци две селища имат храм с името Възнесение Господне – с. Калейца и мах. Липова могила. Празникът е подвижен, но е винаги в четвъртък. За да може повече хора да отидат, се празнува в събота от жителите на тези селища. Докато празникът в Калейца (Троян) е на площада, в махаличката Липова могила (Априлци) параклисът е на чудно място в природата и привлича нейните любители.

Наближавайки мястото, хората са радостно изненадани от новата табела на селцето, украсена с букети натопени цветя. Малко след нея е призивът, написан на табела, да пазим природата чиста. Нататък по пътя са направени две живописни места за отдих. Жителите на махлата са използвали двугодишното прекъсване на празненството, за да обновят герана, да направят люлка и пързалка за децата вляво от красивия параклис, към чийто покрив се вият от двете му страни червена и жълта роза.

Обновеният геран

Люлка и пързалка за децата вляво от красивия параклис

Някога на това място е имало църковище с дърво и кръст на него, където хората са се събирали да празнуват. Дарено е от местен човек за построяване на параклиса. Имало е два проекта и конкурс за художник. Започват строежа на Петровден през 2004 г. и на 11.06.2005 г. е осветен от свещеника Пенко Неделчев от гр. Априлци, който е предложил и името на храма. Дарения са дали 250 души от цяла България. Проектиран е от Боян Кръстев от Ловеч, който по настоящем е главен архитект на община Троян. Дадена му е пълна свобода, за да се впише видът на храма сред природата. Свобода е имал и художникът Димчо Димитров, който е направил и дърворезбата. Икона на св. Георги, изрисувана от него, е подарил Симеон Сакскобурготски на президента Джордж Буш. Чешмата вдясно от храма е съградена от местни жители, а за детския кът пари е дарила Даниела, дъщеря на Дияна Петрова. Майсторът на вкусния курбан от 2005 г. досега е Мичо Иванов.

Молебен за здраве и водосвет отслужи отец Войден Божков от Троян. Той разказа за възнесението на небето на Иисус Христос 40 дни след Възкресението.Това свръхестествено явление става пред удивените погледи на всички негови ученици. Завещал ни е да живеем с него и да практикуваме заедно вярата си, събирайки се в църква или на такива събори като празници на различни селища. Отец Войден благослови всички и призова да запазим ценностите, които ни правят народ и ни запазват, да възпитаваме децата си с тях. Поръси хората за здраве и освети храната.

Слово на отец Войден Божков за Спасовден (аудиозапис):

Сред зеленината на природата хората се почерпиха, опознаха, общуваха, любезно посрещнати от домакините. Сред присъстващите бе и Кметът на Община Априлци - Тихомир Кукенски.

Празникът е организиран от църковното настоятелство на храма и винаги е бил желан и очакван. Благодарим на организаторите!

Споделяне

Галерия със снимки