Поклон пред подвига на героите, дали живота си за освобождението на Троян

Преклонение пред героите вече 145 години води българите към паметните места, свързани с Освобождението от турско робство. Всяка година троянци се събират пред бюст-паметника на ген. Карцов, за да почетат участвалите в събитията през съдбоносните за Руско-турската война януарски дни на 1978 г.

В поканата за почитане паметта на героите община Троян припомни случилото се в мразовитите дни на месец януари. В част от текста се припомня, че битката за Троянския проход е една от най-тежките в Руско-турската освободителна война. В нея като доброволци участват десетки троянци. Сраженията продължават 5 денонощия при минусови температури и дебела снежна покривка. В тях загиват много руски войни, много са и измръзналите, и безследно изчезналите.

Подходът в словото на Мария Минкова от Музея на занаятите беше да възкреси как събитията са вълнували всеки българин, сред които са и многобройните изследователи на този исторически период.

Уредникът Минкова разказа за интереса към темата на местни краеведи и историци. Събитията и личностите, свързани с тях, са проучвани и описвани от Иван Пейковски в статията "Освобождението на Троян и боевете в Троянския балкан през Освободителната война 1877 – 1878 г."  в юбилейния сборник  "Град Троян" от 1968 г. В книгата на Пейковски "Род и Отечество" е отделено подобаващо място на архимандрит хаджи Макарий и на битката за Троянския проход. Тотю Тотевски през 1997 г. публикува книгата "Битката за Троянския проход". Много са статите в периодичния печат, организират се конференции.

Съществува  различен поглед и образ на подготовката, битката, участниците, победата – погледът на твореца!

Художникът Петър Хаджиев с реалистичните си платна ни пренася в паметните дни около 7.01.1878 г.: "Троянски кираджии с биволи изкарват оръдията на руските войски", "Землянките на руската авангардна част пред  Конака на площада", "Руски лагер", "И българките помагат при превземането на Троянския проход", "Битката за Курт Хисар", "Превземането на Троянския проход", "Отрядът на ген. Карцов преминава  Балкана", "Сестрата на Исикийски", "Станка Исикийска отива за брат си", "Посрещането на ген. Карцов в Троян". Петър Хаджиев е нарисувал портрети  на опълченците Васил Стефанов, Петър Табаков и Иван Хасъмски.

Значими моменти от събитията за освобождението на Троян отразява в творбите си и Пенчо Балкански: монотипията "Карцов", литографията "Преклонение пред героя", графиката "С хляб и сол". Посрещането на ген. Карцов и неговия отряд след победата е впечатлило и художника Григор Първев, който го пресъздава върху голямо платно. Павел Карцов описва в спомените си: "Когато стигнах в Троян към 8 ч. вечерта, там вече се беше стекло населението от планинските махали, манастира и околните села, за да ме посрещне и се убеди в действителната победа..."

Преклонението пред героите беше изразено с падане на колене и едноминутно мълчание под звуците на траурна музика, изпълнена от Младежкия духов оркестър. Преди това бяха поднесени венци и цветя от името на Община Троян, ОУ "Иван Хаджийски", др. училища и обществени организации.

Конакът, където могат да се видят споменатите по-горе картини на втория етаж, беше отворен за посещение. На първия етаж посетители разгледаха експозицията "Възраждане и националноосвободително движение".

Почит към загиналите за освобождението на нашия край беше изразена с поднасяне на венци на паметника край с. Балканец и на Карцовия бук, Беклемето.

Споделяне