Стартираха дейностите по реконструкцията на големия пазар в Троян

Новият изглед на Общинския пазар в Троян Новият изглед на Общинския пазар в Троян Снимка: Донка Михайлова

С оптимално малко намеси по съществуващата материална база и терен, проектът на новия Общински пазар предвижда цялостна реновация на визията и обитаването на едно от любимите и най-важни за живота на града пространства, съобщават от общинската администрация. Вече се демонтира остарялата метална конструкция.

Почти изцяло се запазва масивният сграден фонд. Сегашните наематели – ресторантьори и търговци – ще имат възможност да подновят дейността си в една по- инфраструктурно много по-добре организирана среда. Предстои изграждане на метална конструкция, която ще бъде „новия дом“ на търговците от зеленчуковия пазар. Тя ще се състои от три сегмента от трапецовидни козирки, разминати във височина. Покривната площ ще е 500 квадратни метра, в която свободно ще се разположат нови щандове и място за личен багаж. Броят и разположението им ще да варира, според нуждите и броя на търговците.

Предвижда се оформяне на площадно пространство, богато с множество кътове за сядане, зелени площи и чешми. То ще предоставя на троянци възможност за отмора и социални контакти.

Зоната за постоянна търговия на закрито ще посреща посетители от ул. „Раковски“, а характерният силует на новата козирка ще оформя входа от ул. „Опълченска“. Двата входа ясно очертават оста на преминаване и ще подканят  посетителите да пазаруват и отморят в обновения модерен Общинския пазар.

В кратки срокове, троянци ще се радват да новата визия на емблематичното място в града ни.

Кметът Михайлова съобщи, че проектът включва три зони:

Зона 1. За постоянна търговия на закрито с масивна част и паркова среда. Съществуващата гребеновидна сграда ще бъде основно ремонтирана. Ще се оформи пешеходна зона с паркова среда за отмора и социални контакти, с необходимите зелени зони, кътове за отдих с пейки и чешми. Ще бъде обособено едно заведение за хранене и 11 нови търговски обекти с площ от около 25 кв. м. Всеки от тях ще бъде със собствен санитарен възел, складово пространство и търговска площ.

Зона 2. В източния край, по оста на пешеходния поток, ще е разположен Покрития пазар за плодове и зеленчуци, който оформя входа от ул. „Опълченска“. Неговото обемно-пространственото решение е характерно и запомнящо се със своите трапецовидни козирки на различни нива. Покритието ще е от профилирана ламарина и прозрачни участъци от поликарбонат за естествено осветление, с обща площ от около 500 кв. м. Предвижда се разполагането на нови самостоятелни щандове за открита търговия, всеки от които е оборудван с голяма експозиционна площ.

Зона 3. В североизточния край на парцела е предвидена свободна площ, на която и в момента се извършва откритата търговия. Тя ще предлага два режима на работа – за пазарен ден, с необходимите паркоместа за микробуси за директна продажба на място и паркоместа за леки автомобили в останалите дни.

Споделяне