Фестивал на виното в царството на ракията

Откриване на Фестивал на виното, озаглавен „Открий го! Местното вино!“ в с. Орешак, община Троян Откриване на Фестивал на виното, озаглавен „Открий го! Местното вино!“ в с. Орешак, община Троян

Там, където преди повече от 20 години се е родил емблематичният за Троянския край Фестивал на сливата и троянската сливова ракия - Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак, в събота се състоя първият по рода си в региона Фестивал на виното, озаглавен „Открий го! Местното вино!“. „Винената култура има място и в Троян“, каза при официалното откриване Цанко Спасовски, председател на Колективния управителен орган на Местната инициативна група /МИГ/ Троян, Априлци, Угърчин. Тази МИГ бе основен организатор на събитието по трансграничен проект, в който партньори са  МИГ „Девня – Аксаково“, МИГ „Перущица – Родопи“ и четири МИГ от Румъния (Colinele Recasului, Tecuci, Podgoria Panciu, Napoca Porolissum). Румънските представители не бяха докарали вино за продажба, а само за дегустация, докато на българските щандове, особено след представянето на всяка от избите, се оформи добра продажба. Виното – бяло, червено, розе, беше на цени от 12 лв. до почти 40.  

Щандът на гостите от Румъния

Щандът на Винарска изба „Горун“ показваше Кайлъшки мискет и Кайлъшки рубин, впечатляващи и с етикета, стилизирана българска шевица. Една от резервите на тази винарна е със златен медал от Винената „олимпиада“ – изложение в Лондон, изтъкна представителката на производителя. Винарна „Хараламбиеви“, създадена през 2009 г. в Плевенския край, бе изложила „Кайлъшки мискет“, „Совиньон блан“ и „Соларис“ – вино от нов сорт.

Щандът на винарска изба „Горун“

„Валра“ от тази година са произвели само бутиково вино мелро, каза проф. Паскал Желязков, собственик на винарната, която прави вино от грозде, растящо по южните склонове на Сакар. „Сега вървят още старите вина, от миналата година. От новата реколта, ако са истински, вината ще са с 12 лв. стартова цена“, прогнозира пред наш представител проф. Желязков.

Щандът на винарна "Валра"

Сред изложителите бяха и винарни от региона на Странджа, обединени в кооперация, защото са осъзнали, че е взаимоизгодно. Те нямаха бутилки за продажба. Посредникът между производители и клиенти Галя Начкова от Ловеч с любимата на много троянци фирма „Винослав“ в лекцията си подчерта колко е важно да се пият качествени вина от доказани производители, както и че виното трябва да носи характеристиките на гроздето. 

Собственикът на винарна "НОЯ" – Христо Ковачев

Честта на Троянския край във винопроизводството защитаваше успешно единствената тук винарна – „Ноя“, носеща древното име на реката през Орешак, където е базирана. Създателят на винарната – Христо Ковачев, започнал това  дело през 2018 г., вече може да се похвали с няколко вина медалисти от престижни изложения. И със смелостта да предприеме нещо, което изглежда почти екзотично на фона на любовта към ракията тук. По-късно г-н Ковачев изнесе лекция "За виното и винената култура", като говори как се правят бели и розови вина.

Розалина Русенова - зам.-кмет на Община Троян, министърът на земеделието Кирил Вътев и Стефан Спасов - началник отдел ВОМР/ЛИДЕР към МЗХ

От почетните гости на фестивала още сутринта бе дошъл Стефан Спасов, началник отдел ВОМР/ЛИДЕР към Министерството на земеделието и храните. От трибуната той заяви, че ръководството на МЗХ подкрепя местните малки производители, че България и Румъния имат вековни традиции в лозарство и винарство, но не са популярни навън. Спомена и инициативи в посока промяна – Дом на виното, мобилни приложения, свързани с този еликсир. Целта е да бъдат привлечени туристи и те да пробват нови вина. Спасов изрази увереност, че връзките между България и Румъния ще се задълбочат. Анка Пинтелеа от името на гостите каза, че първото събитие-изложение по проекта, е било в Румъния, от Троян са били там, съседите са опитали български вина, а гостите – и румънско вино, и румънска ракия. И от тези изказвания, и от казаното по-късно от зам.-кмета на Троян Розалина Русенова стана ясно, че виното и ракията могат да имат мирно съвместно съществуване, тъй като трапезата започва с ракия, а после се минава на вино по стародавна традиция.

На преден план - Министърът на земеделието Кирил Вътев

Малко след 12 часа в Орешашкото изложение бе посрещнат министърът на земеделието Кирил Вътев, който бе придружен от областния управител Виктор Стойчев, кмета на Априлци Тихомир Кукенски и зам.-кметовете на Троян /Розалина Русенова/, на Угърчин /Мария Динова/, народния представител Николай Дренчев, наместник игумена на Троянския манастир архимандрит Стефан и кмета на селото домакин Марияна Генковска. Тук бе и Раулка Димитреску, депутат в румънския парламент, която изрази увереност, че добрите продукти идват от МИГ и призова да не се забравя, че МИГ носят добавена стойност на своята територия. Министър Вътев пожела голям пазарен успех с висококачествени продукти.

Световно известната акордеонистка Вероника Тодорова

Денят бе горещ и дърветата и шатрите в красивия двор на Изложението трудно се справяха със задачата си. За настроението на гости и изложители през целия ден се грижиха добре подбрани изпълнители – новосформираната джаз формация към Представителния общински духов оркестър с мажоретки в Троян „Джазтет“, виртуозната акордеонистка със световна известност Вероника Тодорова, певческата формация „Хорът“, сладкогласата Милка Пътова, духовата музика „Заедно“.

Духовата музика „Заедно“

Гостите имаха щастливата възможност и да похапнат от вкусотии, приготвени от учениците в професионалната паралелка на троянското СУ „Васил Левски“, които бяха тук заедно с класната си Ангелина Иванова и преподавателката по специалните предмети Иванка Църова. Обещаните в програмата местни производители на храни покриваха целия спектър – месни, млечни, хлебни, сладкарски произведения. Имаше и няколко щанда на майстори занаятчии, една възможност за траен спомен от събитието наред с висококласните бутилки вино. С нелеката си задача да бъде водеща и да сглобява пъзела в отделните елементи на изложението чудесно се справи водещата Вихра Петрова от Троянското читалище.

Повече снимки може да разгледате във фото галерията по-долу!

Споделяне

Галерия със снимки