Областният управител Виктор Стойчев присъства на възпоменателна панихида по повод 120-ата годишнина от формирането на 34. пехотен Троянски полк

Тази вечер от 17.30 ч. в катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил отслужи възпоменателна панихида по случай 120-ата годишнина от формирането на 34. пехотен Троянски полк, увековечил със слава бойното си знаме и записан със златни букви в българската военна история. На панихидата присъстваха областният управител Виктор Стойчев, заместник - кметът на Община Ловеч д-р Алдин Начков, председателят на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полк. оз. Гриша Генов, майор Дончо Игнатов- началник на военно формирование 24480,подп. Красимир Костов- началник Военно окръжие, началникът на РУ Ловеч гл. инспектор Златин Михайлов , представители от НД „ Традиция“ – Ловеч и Троян, г-жа Силвия Георгиева - директор на Регионален исторически музей - Ловеч.

Тридесет и четвърти пехотен Троянски полк е български пехотен полк, формиран през 1904 г. и взел участие в Балканската (1912-1913), Междусъюзническата (1913), Първата (1915-1918) и Втората световна война (1941-1945).

34-ти пехотен Троянски полк е формиран в хода на реформите в българската армия в края на XIX и началото на XX век. С Указ №2 от 1. януари 1899 г. се „въвежда бригадната организация в пехотната дивизия“.

В тази връзка с Указ № 9 от същата дата се дава разпореждане да се формират 12 резервни полка. В Ловеч е разположен новосформираният 10-и резервен полк, който е от Втора бригада на 5-а пехотна Дунавска дивизия. След четири години на 30. декември 1903 г. от княжеската канцелария последователно излизат два указа. С първия под № 83 се разпорежда да се осъществи допълнителна реорганизация на мирновременната армия. С втория под №84 се издава конкретна заповед „за приравняване на резервните полкове към типа на действащите пехотни полкове“.

Първата заповед, отнасяща се за 34-ти полк, е с дата 1.януари 1904г. Макар и условно, тя може да се счита за рождена на Троянския полк, който от резервен се трансформира в действащ и получава новото си име – Тридесет и четвърти пехотенТроянски полк.

Войнишкият състав на полка се попълва от подлежащи на военна служба младежи от Ловешка и Троянска околия, откъдето получава и името си.

 Според тогава действащия закон попълването на войската се осъществява на териториален принцип.

„Българският народ помни и тачи паметта на своите загинали герои. С участието си в подобни възпоменателни събития ние засвидетелстваме своята признателност към предците ни и в същото време поддържаме българския дух жив“ - сподели след края на възпоменателната панихида областният управител Виктор Стойчев.

---

Областна администрация - Ловеч

Споделяне