Проведе се първото за годината заседание на областната комисия по безопасност на движението по пътищата

На 24 януари  2024г. се проведе първото за годината заседание на областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Заседанието премина онлайн и включваше както представяне на годишния отчет за изминалата 2023г., така и план-програмата за новата 2024г .От страна на Областна администрация в срещата взеха участие г-жа Нели Читинова – заместник областен управител на област Ловеч и Христо Троански – главен експерт.

В годишния доклад за миналата година са отчетени проведените заседания на областната комисия със свършената работа, дадена е информация за пътнотранспортния травматизъм, за състоянието на републиканската пътна инфраструктура и изпълнените мерки по проектиране и строителство по републиканската пътна мрежа. Включени са дейностите на общините по ремонти на настилки, тротоари, сигнализация.

По данни на ОДМВР през 2023 г. пътнотранспортните произшествия (ПТП) на територията на областта са 689 с 27 загинали и 321 ранени. Тенденцията е към увеличаване броя на загиналите и намаляване броя на тежките ПТП и ранените. През 2023 г. като водачи са загинали 12 и са пострадали 149. Като пешеходци е загинал един и са пострадали 37. Четиринадесет са загинали като пътници и 133 са ранени. Най-много са ПТП в община Ловеч – 191, най-малко – 12 и 14 са съответно в общините Априлци и Летница.. В община Троян катастрофите са 129, в община Луковит - 118 , община Ябланица – 90, община Тетевен – 77 и община Угърчин – 58.

От Центъра за спешна помощ са посетени общо 310 ПТП,  а общо обслужените лица при ПТП са 401, от които 149 са транспортирани до лечебни заведения, 103 са хоспитализираните лица, 103 са тежко ранени и 19 загинали.

В Областната план- програма за 2024г.са предвидени да бъдат рехабилитирани 89,035 км от републиканската пътна мрежа на територията на Област Ловеч, на приблизителна стойност 25 656 186лв.

Сред мерките, които следва да предприемат общините, са реконструкция и рехабилитация на улици, ремонт на настилки, строителство и реконструкция на тротоари и почистване на банкети, сигнализиране с пътни знаци и пътна маркировка, обезопасяване на пешеходни пътеки и изграждане на пешеходна инфраструктура, поставяне на изкуствени неравности.

---

Областна администрация - Ловеч

Споделяне