На 78-годишна възраст почина Българският патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит (1945 - 2024 г.) Българският патриарх Неофит (1945 - 2024 г.)

Българският патриарх и митрополит на Софийската епархия Неофит почина в сряда вечерта. За това съобщи Светият синод на БПЦ в сайта на институцията.

Негово Светейшество патриарх Неофит е издъхнал в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22:22 часа на 13 март, след като прекара в лечебното заведение над четири месеца заради белодробно заболяване.

Светият Синод излезе с официално съобщение, че Патриарх Неофит ще бъде погребан в църквата "Света Неделя" на 16 март.

Официално съобщение на БПЦ:

На 15 март т.г. в 9.00 ч. тленните останки на блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит да бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

На 16 март т.г. в 9.30 ч. да бъде отслужена заупокойна св. Литургия, а опелото на блаженопочиналия Предстоятел на БПЦ – БП ще започне след края на св. заупокойна литургия. С литийно шествие тялото на блаженопочиналия Патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъде положено.

Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на патриарха и решение на Синода, съобщи още дядо Киприан за БНТ, който добави, че петък и събота ще бъдат обявени за дни на траур.


Кой е патриарх Неофит

Светското име на патриарх Неофит е Симеон Димитров. Той е роден на 15 октомври 1945 г. в София, в работническо семейство. Учи в Софийската духовна семинария, а впоследствие става студент в Духовната академия в София. Специализира и в Москва. Замонашва се в Троянския манастир през 1975 г. и приема името Неофит.

През 1989 г. става ректор на Духовната академия, а през 1991 и 1992 г. - пръв декан на Богословския факултет на Софийския университет, възстановен по същото време. По-късно Неофит е и главен секретар на Светия синод.

През 1994 г. Неофит е избран за Доростолски и Червенски митрополит. От 2001 г., след разделяне на епархиите, той става митрополит на Русенската епархия.

Неофит е избран за български патриарх на 24 февруари 2013 г., по време на Патриаршеския избирателен църковен събор в София.

През 2018 г. е удостоен с най-високото звание на нашия град - "Почетен гражданин на град Троян".


Община Троян също отдаде почит към Патриарх Неофит:

---

#HemusNews

Споделяне

Медия

Галерия със снимки