Започнаха строителните дейности по изграждането на Международното училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в Голяма Желязна

На 12. март в троянското село Голяма Желязна беше дадено начало на строително-ремонтните дейности по изграждането на Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти. Мащабният проект се реализира от „Крафт Хъб“  ЕООД. Събитието беше отбелязано от екипа на проекта, начело с ръководителите, строители и архитекти, зам.- кмета на Община Троян - инж. Николай Райковски, Борис Бояджиев - директор на дирекция "Общинска собственост и икономика" и кмета на с. Голяма Желязна -  Виолета Стоянова.

Инициативата “Шарена задруга” беше обявена още преди година и привлече силен интерес и положителен отзвук не само в региона, но и в цялата страна. Предвидено е на територията на кампуса да бъдат възстановени исторически сгради, които да превърнат мястото в стратегически център за кулинария и занаяти. Бъдещото Международно училище по кулинария ще се реализира в партньорство с едно от най-старите учебни заведения по гастрономия в Европа - Ferrandi, като акцент в програмите ще бъдат хлебарство, сладкарство, регионална и френска кухня. Планът предвижда да се съхранят ключови елементи от архитектурата и интериора на училището и сградата да бъде възстановена според първоначалния ѝ вид.

Проектът ще се развива на етапи, като в първия ще се извърши реконструкция на кулинарното училище. Като следваща стъпка ще бъде  преобразена и старата селска баня, която ще се превърне в училище за занаяти с работилници по дърво, керамика, традиционен текстил и иконопис.

„Основно предизвикателство пред нашите архитекти и строители е как да запазят максимално облика на сградите и техния автентичен вид. Въвеждаме съвременни модерни нотки  при използването на иновативните похвати, за да бъдем енергийно ефективни, устойчиви и технологични. Надяваме се да можем да създадем пространство, в което да срещнем минало и бъдеще – място, където традициите стават бъдеще“ – сподели един от основателите на инициативата - Росица Мутафчиева.

Строителната компания, която се е ангажирала с изпълнение на проекта за кулинарното училище, е „Едерисел Билдинг“ ЕООД. Архитектурното студио е VA Studio. Очаква се строителните дейности да завършат през есента на 2025 година, когато в училището отново ще удари първият звънец.

Журналисти зададоха въпроси на Росица Мутафчиева, която говори по 5-а тема.

Училището ще бъде професионално и ще приема ученици от България и чужбина, навършили 16 г. Капацитетът му е 120 човека, но първата година ще има 50% запълваемост. Ще има и онлайн обучение, в което партньорите имат опит. Интересът към занаятите и кулинарията е голям. Кулинарното училище ще работи по 4 модулни програми и ще издава дипломи за шеф пекар и шеф сладкар със сертификати след средно образование, които ще важат в Европа и света. Има преговори и за партньорски взаимоотношения с Япония. В занаятчийското училище ще се работи по 12 модулни програми в зависимост от интереса – може да се изкара 1-седмичен или 9-месечен курс. В началото на 2025 г. ще се издадат лицензирани програми за всички специалности. Ще има партньорство с Флоренция и сертификати от Феранди, обмяна на опит как да се реализират, представят, продават... Ще стажуват в реномирани ресторанти, хотели, школи в Европа и Азия. И двете училища са лицензирани от МОН. В учебния ресторант учениците ще се хранят, но ще бъде отворен и за голямата публика. Заплащането за обучението ще бъде високо конкурентна цена за много висок качествен продукт. Финансирането на проекта е от частна банка и се водят преговори с друг потенциален инвеститор.  В реализирането му са впрегнати над 50 човека. Местните хора работят с тях и им дават информация за училището. Г-жа Михайлова съобщи за срещата в МОН на 14.03. за правото да има пансион към училището.

---

Община Троян

Споделяне