Първо заседание на Постоянната комисия по туризъм към Областен съвет за развитие

Първо заседание за годината на Постоянната комисия по туризъм към Областния съвет за развитие Първо заседание за годината на Постоянната комисия по туризъм към Областния съвет за развитие

Днес се поведе първото за годината заседание на Постоянната комисия по туризъм към Областния съвет за развитие. В събитието взеха участие областният управител Виктор Стойчев, заместник- областният управител Нели Читинова, както и доц. д-р Христо Михайлов – ректор на Лесотехническия университет София, зам.- ректорът по учебната дейност доц. д-р Калин Христов.

В дневния ред бяха представени доклад с изводи от проведено анкетиране, с цел проучване и развитие на туристическите дейности на територията на област Ловеч, дейности за популяризиране на туристическия потенциал на област Ловеч, както и възможности за обучение и сътрудничество с катедра “Алтернативен туризъм“ на Лесотехническия  университет – София.

Резултатите от проведената анкета представи областният управител Виктор Стойчев.

 Най-известните обекти на природно наследство са: Крушунски водопади, общ. Летница, пещера „Проходна“, общ. Луковит и пещера „Съева дупка“, общ. Ябланица.

Обекти на културно-историческо наследство: Покритият мост, гр. Ловеч, общ. Ловеч, Троянският манастир „Успение Богородично“, общ. Троян, и Къкринското  ханче, общ. Ловеч.

Предпочитаните маршрути сред анкетираните са: Екопътека „Искър-Панега“, общ. Луковит, „Деветешка пещера“, общ. Ловеч, и Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“, общ. Тетевен.

Най-посещавани фестивали: Български фестивал на сливата – гр. Троян, Празник на Тетевенската саламура – гр. Тетевен, и „Празник на сланината и греяната ракия“ гр. Априлци са отразените ежегодни събития.

Към присъстващите на заседанието се обърна и ректорът на Лесотехническия университет – София доц. д-р Христо Михайлов. Той представи работата и съществуващите специалности в ръководеното от него учебно заведение, както и обърна внимание на съществуващите проблеми в сферата на туризма.“ Ние сме изключително ангажирани и заинтересувани от съвместната работа с  държавните институции и общинските администрации. В нашата мандатна програма основен приоритет за нас като университет е съвместната работа с държавните институции , бизнеса, неправителствения сектор и общинските администрации. По този начин можем да подобрим качеството на обучението и да предоставим кадрите, от които има нужда пазарът на труда.“ – заяви доцент д-р Михайлов.

Г-жа Събина Иванова – гл. експерт „Туризъм“ в община Ловеч, представи клип, чрез който запозна участниците в заседанието с дейността на Туристическия информационен център – Ловеч.

В края на срещата, с цел популяризиране на туристическия потенциал на област Ловеч, г-жа Нели Читинова – заместник- областен управител, отправи предложение Областната администрация да предоставя партерен етаж (фоайе) на сградата, където при  желание и възможност, да бъдат експонирани изложби, фотоси на забележителности, фестивали, рекламни материали и др., свързани с рекламата и разпространяването на информация за развитието на всички видове туризъм в областта, даващи възможност на посетителите на града и сградата да се запознават и бъдат информирани за развитието на туризма и в другите общини.

---

Областна администрация - Ловеч

Споделяне