Паметна вечер за 100-годишнината на ветерана майор Никола Магунски

На 28.03.2024 г. Общинският съвет на СВВБ – Троян, отбеляза юбилея на Никола Магунски с припомняне биографията на нашия съгражданин и прожектиране на филм от поредицата "Ветераните разказват".

Официални гости бяха Георги Тотев – областен председател на СВВБ – Ловеч, и Георги Велев – областен председател на Отечествения съюз – Ловеч.

Водещ на събитието беше наскоро завършилият история Христо Костов, а животописа на Магунски прочете Румен Тодоров – председател на Общинския съвет на СВВБ. Бяха наградени трима ученици, участвали в конкурса "Ние помним", организиран от Министерството на отбраната. Християна Христова от СУ "Васил Левски" – Троян, Иван Петров и Калоян Кирилов – ученици в ПГМЕТ "Акад. Ангел Балевски" - Троян. Награди ги с грамоти и книги Георги Велев, който им благодари за съхраняване паметта на ветераните от войните. Получи грамота и Христо Костов, тъй като същият ден беше празник на завършилите история.

На паметната вечер присъстваха дъщерите на Н. Магунски Пенка и Виолета. Децата на Виолета - Мария и Никола, разказаха спомени за дядо си и задружното им семейство, което ги е възпитало да бъдат добри българи.

Христо Костов благодари на д-р Валентина Александрова, на Лъчезар Марковски и на Тотю Ангелов за помощта, която са оказвали на СВВБ в Троян.

Прилагаме очерка, който Христо Костов е посветил на Никола Магунски: Доайенът на ветераните от войните в Троян

 

Споделяне

Свързани статии (по етикет)