Ще информират младите хора за изменението на климата и спешната необходимост от грижа към околната среда

Представители на Унгарския културен институт и Сдружение “Арте Урбана Колектив” на срещата с областния управител Виктор Стойчев Представители на Унгарския културен институт и Сдружение “Арте Урбана Колектив” на срещата с областния управител Виктор Стойчев Снимка: Областна администрация - Ловеч

През изминалата седмица областният управител Виктор Стойчев прие Сандра Мишкеди - директор на Унгарския културен институт и Еви Карагеоргу – представител на Сдружение “Арте Урбана Колектив”, които представиха своя проект „Научи. Разкажи. Заснеми“.

Целта на проекта е да информира младите хора за изменението на климата и спешната необходимост от грижа към околната среда както в местен, така и в глобален мащаб.

Чрез филмови прожекции, филмови дебати и практически семинари за видеозаснемане ще се окуражават младите хора да използват аудиовизуални медии за отправяне на послания, заемайки активна гражданска позиция.

Проектът ще бъде проведен в избрани малки градове и село (Видин, Троян и с. Кърпачево), като във всяко населено място ще протече на три етапа.

Партньори на проекта са:

Британски съвет в България, Гьоте-институт, Институт Сервантес-София, (Испания), Италиански културен институт, Посолство на Австрия, Посолство на Гърция, Посолство на Словения, Полски институт, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Сдружение “Деветашко плато”, Унгарски културен институт, Френски институт, Чешки център София, Бюро на Европейския парламент в България, Община Видин и Областна администрация Ловеч – след подписване на споразумение.

Ето и малко информация за Сдружение “Арте Урбана Колектив”

AUC е артистичен колектив със седалище в София, България. Колективът е създаден през 2016 г. от Ралица Асенова и Димитър Узунов, към които по-късно се присъединяват други артисти и културни мениджъри. Колективът организира различни културни събития като фестивали, театрални постановки, работилници, майсторски класове и други образователни форуми в България. Той има за цел да създаде международна артистична и културна динамика в страната. Arte Urbana Collectif провежда три големи годишни събития: “Срещи на младото европейско кино”, фестивал, посветен на дебютните филми и младата публика, Theatre of Wonder, фестивал за изкуство и наука и Summer Scriptwriting Base, завладяващо учебно преживяване за артисти и създатели на креативно съдържание от цял свят, провеждано в различни малки населени места в България. Arte Urbana Collectif е партньор на няколко международни проекта като CURIOUS (свързване на театър и наука), European Short Pitch (за производство на късометражни филми) и WOMED (онлайн платформа за жени режисьори). Подкрепени са от важни институции като програмите Творческа Европа и Еразъм на ЕС, Столичната община и нейната културна програма, Национален фонд „Култура“, българското Министерство на културата. Arte Urbana Collectif координира програмите за кино образование „CinEd“ и „Le Cinéma, cent ans de jeunesse“ за България от 2017 г. и е организирал няколко проекта за културната програма на Българското председателство на Европейската комисия 2018 и Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.

---

Областна администрация - Ловеч

Споделяне