Петък, 03 Май 2019 12:37

Троянци ще купуват с близо 25% по-евтино агнешкото месо за Гергьовден

Причината за спада на цените е, че много агнета са останали непродадени преди Великден в търговските обекти. Като причина – търговци посочват ниската покупателна способност на голяма част от българите. А остава открит въпросът  за произхода на продаваното агнешко.

Има вероятност и в големите търговски вериги агнешкото да е по-евтино, отколкото по Възкресение, когато цените варираха в широки граници от 14,90 за плешката до 20 лв. за бутче. Запознати прогнозират, че по Гергьовден целите агнета по месарниците ще са още по-изгодни. За предишния голям празник те вървяха от 12 до 14 лв. за килото. Агнешките главички на Разпети петък вървяха по 3,50 лв./кг, сега се очаква цените им да паднат поне с 50-60 ст.

Отново се очаква по магазините да се появи и замразено месо, докарано от далечни земи, което да бъде представяно като родно производство, прогнозират от бранша.

Според търговци над 80 тона агнешко месо от Северна Македония е внесено у нас преди Великден. То е по-евтино от българското, но е с неясен произход.