Високо международно отличие за единадесетокласника Христо Костов от Троян

Ученикът Христо Костов е отличен на международен конкурс „Заедно в ХХІ век”, организиран от Министерството на образованието и науката, Руския културно-информационен център, Фондация „Устойчиво развитие за България”, Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Съюза на приятелите на България – Москва и други престижни институции и под патронажа на Посолството на Руската федерация в Република България. Темата е „140 години от Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.) – освобождението и възстановяването на българската държава”.

Състезанието е за рисунки, песни, стихове, есета, реферати и медийни презентации – на български и руски език. Стремежът е да се засили интересът на децата и младежите към Русия и руските освободители. Този конкурс се обявява в рамките на дългосрочния международен проект „Заедно в ХХІ век“.

Христо Костов е ученик в НУПИ „Проф. Венко Колев”, а също така посещава и литературния клуб „Орфей” към Педагогическия Център за подкрепа за личностно развитие – Троян (Шошкова къща). Ръководител на ученическия кръжок е преподавателят по литература и философия Лина Борджиева, която е и научен ръководител на реферата, с който ученикът участва в конкурса.

В своята научна разработка Христо конкретно и подробно изяснява въпроса, свързан с руските освободители в троянския край, засяга и обяснява специалната стратегическа роля на ген. Карцов за изхода от военните действия и смелото решение на руския военачалник да бъде покорен връх Беклемето, за да се премине в южна България. Това се случва при изключително тежки зимни условия, при които много руски войници и наши опълченци загиват от така наречената „бяла смърт”, други пък падат убити при схватката с турските военни отряди, пазещи прохода. Загива геройски и водачът на освободителите опълченецът Христо Исикийски, в памет на когото народът създава благодарствена песен: Повдигнала се й сичка Русия, сичка Русия и България, бой да се бият, кръв да прулеят, кръв да прулеят за свубудата. Най-напред върви Христо Иванчин. След него върви млад офицерин, млад офицерин, млад капитанин. Първа е пушка, пушка пукнала, удари Христа, Христа в сърцето…”

Наградите от конкурса бяха връчени на учениците в голямата зала на Руския културно-информационен център – София от представителни лица на Руското посолство в България, наши учени историци, именити писатели и художници.

Председателят на журито – доцент Емилия Лазарова (ръководител на Фондация „Устойчиво развитие за България”) отправи поздравления към всички наградени деца, техните учители и родители. Тя обърна внимание на факта, че в тазгодишното издание на изявата има изключително много участници. Сподели, че „журито е във възторг от качеството, нивото, подготовката и емоциите на творбите” и че това издание е най-силното от всичките досега, в него децата изразяват своите чувства на признателност и обич към руските освободители, руския народ и самата Русия, която „винаги възхищава” (цитирани думи от детско есе). Отразена е и една дълбока любов към нашата родна България, наречена „мила” и „свята”. Доцент Лазарова бе впечатлена от отношението на учениците към историята – да се пише с чувство за истинност и с дълг на потомците, които трябва да я запазят и предадат вярна и чиста на бъдещето. Горещи поздрави към всички в залата отправи на руски език и Алексей Новоселов, съветник по културните въпроси в Посолството на Руската федерация в Република България, той каза, че трябва да се поддържат приятелски и топли отношения между двата народа. Сподели своето вълнение от думите на малката Женя Панова в шести клас, която пише в творбата си: „Россия, я люблю тебя!” Приветствие отправи още и Павел Журавльов (директор на Руския културно-информационен център), който благодари на всички участници, техните ръководители и родители за любовта към Русия, той обърна още внимание и на факта, че българи и руси имат едни и същи славянски корени и това трябва да се помни и да бъде движеща сила в отношенията между двата народа.

Лина Борджиева

Споделяне