Учениците от литературен клуб "Орфей" – Троян посетиха народното събрание

В кабинета на председателя Цвета Караянчева В кабинета на председателя Цвета Караянчева Снимки: Лина Борджиева

По покана на народния представител д-р Валентина Александрова група ученици от НУПИ „Проф. Венко Колев”, членове на литературен клуб „Орфей” с ръководител Лина Борджиева, както и техни приятели от други троянски училища, посетиха българския парламент.

Там те бяха посрещнати от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която им говори за законодателната власт в страната и отговорността пред републиката на всеки народен представител. Г-жа Караянчева поощри младите хора към творческо развитие и търсене на професионализъм в избраните от тях области. Напомни им, че всеки един от тях би могъл след време да участва в управлението на държавата и да стане представител на народа в нашия парламент, стига да има необходимата амбиция и отговорност пред себе си, родината и света. Тя подари на всички гости от Троян книги, свързани с началото на парламентаризма в страната, на които постави автографа си, както и по един екземпляр от Конституцията на Народна република България. От своя страна учениците и подариха литературния сборник „Гласът на душата”, съвсем наскоро излязъл от печат и включващ в себе си произведения на деца от клуб „Орфей” към НЧ „Наука 1870 г.” и Дружество на троянските писатели.

Младите посетители от Троян обиколиха Парламента, чуха и разгледаха неговата история, също така наблюдаваха от балкона заседание на народните представители в залата, където се обсъждаха конкретни държавни въпроси. Накрая те се оттеглиха на среща разговор с д-р Валентина Александрова, която отговори на всички техни запитвания във връзка със законодателната власт в България и ежедневието на един народен представител.

Споделяне