Вълнуващо тържество за новата учебна година в Черни Осъм

Първи учебен ден в училището за планински водачи "Васил Левски" в с. Черни Осъм Първи учебен ден в училището за планински водачи "Васил Левски" в с. Черни Осъм

Училището за планински водачи "Васил Левски" в с. Черни Осъм е единствено в България. От основно училище става става средно с първа паралелка за планински водачи от 2000-та година по идея на учителя Минко Занковски, който беше и един от известните български алпинисти.

В началото на тържеството бяха представени официалните гости: Сандю Бешев – планинар, майстор на спорта, историк на българския алпинизъм, Бистра Чолакова – зам. кмет на община Троян, Даниел Сираков – председател на комисията по туризъм в Общинския съвет – Троян, Недка Топалова – приятел на училището, Лалю Пиронков – също приятел, планинар, Кирил Захариев – кмет на Ч. Осъм, Емилия Батолова, Траян Антов – редактор на в-к "Трета възраст", дарител на богата туристическа литература от своя баща – Ясен Антов. Беше изказана благодарност на дарителите Кооперация "Обнова", Държавно горско стопанство – Ч. Осъм, фирма "Рико стил", подарила столове за общежитието, Момчил Дамянов - планински водач, поставил начало на училищната библиотека, приятели от Фейсбук. Гости бяха родители, бивши учители и ученици. 

Директорът на училището Румяна Велешка поднесе приветствие, прочете поздравителни адреси, след което последваха поздрави от Бистра Чолакова, кмета на селото, депутата Иван Миховски, Лалю Пиронков и Светла Ковашка, чийто син е осмокласник, а по-големият е завършил. Беше наградена ученичката от 11-ти клас Свилена Богданова, извоювала 1-во място на състезание по практически финанси в Свищов. В него са участвали 40 училища с цел повишаване на финансовата грамотност. Свилена получи сертификат и книга. Неин ръководител е Светлана Станева – преподавател по информационни технологии и икономически дисциплини.

Различното в тържеството на това училище е посрещането на осмокласниците, които започват своя труден път да се подготвят за планински водачи. Паралелката е от 18 ученици, дошли от София, Мездра, Севлиево, Казанлък, за пръв път от Пловдив, Бургас, Плевен, Симитли, Малчика, Априлци. Приветства ги техният класен ръководител Виктория Дундева и подари на всеки отличителната значка на училището и китка здравец. По традиция новопостъпилите засадиха дръвче в двора – този път дъб. Те ще се грижат за него. 

Литературно-музикалната програма завърши с "Песен за Черни Осъм" по текст на Минко Занковски. На всяко тържество звучат благодарствени думи за приятеля, патриота, планинския спасител, бунтовния черноосъмец, алпиниста, който покорява върхове в Алпите, Кавказ, Памир и Хималаите. В негова памет през 2011 г. Мартин Маровски и Дамян Чолпанов изграждат тур Минко Занковски в Рила – връх "Червена  дяволска игла" - екзотичен и красив маршрут. Ученикът от 12-ти клас Боян Мислиев е написал стихотворение "Планинският водач", което изпълни.

Училището с името на Апостола е в подножието на връх Левски, където е минавал героят. То има всички дадености да възпита истински граждани, да предостави здравословен начин на живот. Учениците от горен курс живеят в пансион, което ги прави самостоятелни. Ако родителите осъзнаят това и направят правилния избор, то ще има бъдеще.

На добър час!

Споделяне

Галерия със снимки