Понеделник, 21 Октомври 2019 07:41

Предизборният дебат между кандидат кметовете в Троян не се състоя

На 20 октомври трябваше да се състои предизборният дебат между кандидатите за кмет на община Троян. Поканата бе отправена от кандидатът на местната коалиция "Глас Народен" Николай Тодоров. Кандидатът на БСП Донка Михайлова заяви желание за участие, но при едно условие - участие да вземат всички кандидат кметове. В крайна сметка такъв не се състоя, поради нежеланието за участие на кандидатът на ГЕРБ Иван Миховски. Във връзка с това, ето какво споделиха във Фейсбук другите две страни.

Становище на предизборния щаб на Местна коалиция „Глас Народен“:

Истината за несъстоялия се дебат и страха от него

Предизборната кампания навлиза в заключителния си етап, а троянци така и не видяха сблъсък на идеи и политики за развитие на общината. Такъв нямаше, защото нямаше и дебат по темата. Причината той да не се състои, е една единствена. Единият от тримата кандидати, в лицето на Иван Миховски не уважи поканата отправена от Николай Тодоров. Единственият отговор към момента е този от Донка Михайлова, която прие поканата, но поясни, че вижда смисъл от дебат само, ако в него участват и тримата кандидати. Такива са и нашите разбирания. Това, както стана ясно, не може да се случи поради липсата на какъвто и да е отговор от г-н Миховски. Защо той не прие поканата и защо не аргументира този си отказ, ние отлично знаем. Вярата ни е, че и хората ще разберат. Дебатът е най-подходящият начин да покажеш компетенция, експертност и лични качества, в случай, че притежаваш такива. Отказът означава само едно. Страх от това, че истината може да лъсне пред хората. Защо паралелно с отправената от Николай Тодоров покана, започна и лъжливият, черен пиар към него от въпросния кафяв, поръчков сайт, също е елементарно да се досетите. Просто страхът от публичен дебат компенсаторно намира израз през лъжливите материали, които бълват от там. Така не се води политика. Така не се печели доверието на хората. Явно Миховски и сие искат да спечелят със страх, подлост и мерзост. Искат служебна победа с чужди, окаляни ръце. Ще успее ли, Троянецо?! Ще успее ли да те залъже с жалките си приоми?! Хората на Троян са доказали че могат да проявят рефлекс и сетивност. Вярваме че това ще се случи и сега.

Николай Тодоров продължава да е готов на дебат. Независимо кога и как!


 

Становище на кандидата на БСП Донка Михайлова

За несъстоялия се дебат за Троян

На 20 октомври трябваше да се състои традиционният предизборен дебат между кандидатите за кмет на Троянска община. Очевидно е, че той няма да се проведе, тъй като кандидатът за кмет Иван Миховски така и не отговори на поканата на кандидата Николай Тодоров. Дали това е липса на уважение към жителите на общината, към опонентите, или липса на самочувствие за способността да изложиш идеите си, троянци могат да преценят сами.

Публично заявих, че съм готова на дебат за бъдещето на общината без никакви претенции за време, място и регламент. Защото мисля, че всеки кандидат за кмет трябва да има ясна визия за развитие на общината, да може да обясни как ще постигне целите в своята платформа и да има куража и моралното основание да отговаря на всички въпроси, засягащи личния му живот. И няма никакво значение в какво време, на кое място и по какъв начин са му зададени въпросите. Заявих ясно и това, че този дебат има смисъл само ако в него участват и тримата кандидати, за да могат гражданите да направят избор за своя фаворит.

От несъстоялия се дебат губим всички – както жителите на общината, които няма да видят кандидатите в съревнование, за да изберат най-добрия, така и ние – кандидатите, които можехме в този дебат да обогатим идеите си с тези на опонентите.

Надявам се, че за господин Миховски ще остане урокът, че претенциите за власт следва да се основават на компетентност и на отговорност към хората. Той е млад и има време да учи своите уроци за отговорностите на един кмет.