Понеделник, 06 Януари 2020 15:39

Теодор Божинов спаси Светия кръст в Троян

Теодор Божинов веднага след спасяването на Богоявленския кръст Теодор Божинов веднага след спасяването на Богоявленския кръст

Снеговалежът и студеното време, с които започна седмицата, не възспряха традиционния ритуал на Йордановден и четиринадесет троянски смелчаци се хвърлиха в ледените води на река "Бели Осъм", за да спасят Богоявленския кръст.

Преди това празничният ден в Троян започна с литургия и водосвет в храма на троянската църква "Св. Параскева-Петка". Минути след това с литийно шествие, водено от отец Марин Божков, отец Войден Божков и отец Калин Пенев, Христовата светиня бе понесена през централния площад към традиционното място за извършване на Богоявленския ритуал по спасяването на кръста - речното огледало под кафене "Антик", където на двата бряга на река "Бели Осъм" и на централния мост до троянския музей стотици хора очакваха церемонията, която по неясни причини се забави с близо половин час.

Около 11:30 ч. Богоявленският кръст бе хвърлен в реката от отец Марин, към който се втурнаха четиринадесетте смелчаци. Най-бърз и съобразителен бе 30-годишният служител в троянския затвор Теодор Божинов, който пръв намери и извади кръста, което по-късно се указа, че му е за втори път.

След ритуала, участниците по традиция бяха поканени от кмета Донка Михайлова на баница и чаша греяна ракия в кметския кабинет, където Теодор получи паричната си награда и поздравления от присъстващите.