Понеделник, 13 Януари 2020 08:01

Хората от селата жадуват за банкомат, банките с непосилни изисквания

В почти всички села на общината кипи производство, развива се бизнес, има активни хора. В почти всички села на  общината има туристи – непрекъснато се увеличава броят на къщите за гости. Справка – в Дебнево вече са 4 къщи за гости, във Врабево „Софарма” направи цял комплекс, който пращеше от гости по празниците. Така е и в Черни Осъм, и в другите селища. Навсякъде хората искат да има банкомат, чието удобство е несравнимо и излишно да се коментира.

Нито една банка досега обаче не е пожелала да постави банкомат, където жителите на селата и гостите да могат спокойно да теглят пари, когато им е удобно и наложително.

Причината – това бе обяснено на предизборна среща в Черни Осъм – банките имат изискване за голям брой транзакции седмично, което е непосилно в селата. И така се получава, че публично се декларира уж всичко да е в удобство на клиента, на практика обаче никак не е – кой ще изчисли разходите на хората до града, за да ползват банкомат например.

Дали не е назряло времето на общинско ниво да се постави този проблем пред централното управление на Райфайзенбанк например, която е предпочетена от Общината като нейна обслужваща банка. А от едно такова устройство винаги ще има приходи независимо дали ще се покрият високите банкови изисквания, или не.