Петък, 24 Януари 2020 10:19

Министър Аврамова реагира на апела на жителите от Ливадето

Така бе поставено началото Така бе поставено началото

Да припомним хронологията на събитията досега. Преди месеци най-активните жители на Ливадето учредиха сдружение и поставиха билборд със съответното послание. До това се стигна, поради факта, че въпреки молбите им досега, на опасния участък да се постави каквато и да е табела, никой от властта не е реагирал. А всяка година тук ставали произшествия, почти нямало къща без блъснат от кола човек, включително деца. И досега техният проблем не беше разрешен. В последващите си действия направиха подписка и отправиха апел към министъра на регионалното развитие Петя Аврамова за помощ. Към писмото към министъра приложиха 78 подписа, съобщи Христина Банева, която е основен двигател на гражданските действия тук и председател на сдружението. Апела бе чут от МРРБ и на 20.01.2020 г. в Община Троян пристигна обратно писмо от министерството за разглеждане и разрешаването на проблема.

„Още едно препятствие е на път да бъде преодоляно по пътя на кампанията за осигуряване на по-голяма безопасност на жителите в кв. „Ливадето““ споделиха от гражданската инициатива.

На 23.01.2020 г. в 11 ч. в присъствието на представителите на гражданско сдружение „Ливадето“ - Христина Банева и подкрепящата ги гражданска платформа „Бъдеще за Троян“ – Николай Тодоров, беше проведен експертен оглед на място в кв. „Ливадето“ от комисия, съставена от представители на Обастно пътно управление, Община Троян и РУ на МВР - Троян, по повод искането на сдруженията за взимане мерки по обезопасяване на отсечката. В крайна сметка беше постигнато съгласие, че е разумно на първо време да бъде изградена една повдигната пешеходна пътека в средата на участъка от пътя. Повдигна се въпрос за поставяне на стационарна камера за контрол на скоростта, но за съжаление реалностите са такива, че това на този етап не би било осъществимо. Като първа мярка всички се обединиха около позицията за изграждане на повдигната пешеходна пътека.

Благодарност изразиха Н. Тодоров и Х. Банева към министър Аврамова за своевременната реакция към апела им, към служителите на Областно пътно управление, РУ на МВР Троян и Община Троян, че въпреки ледения вятър те извършиха всичко необходимо за да се извлече най-доброто към момента решение. От тук насетне процедурите са следните. Н. Тодоров се ангажира да внесе в Общински съвет Троян, предложение за финансиране от бюджета на общината за 2020 г. на повдигнатата пешеходна пътека. Същия изрази надежда, че общинският съвет и кметът на общината ще подкрепят усилията на сдружените граждани за постигане на по безопасна среда за живот в кв. „Ливадето“.

Снимки и писмото до министър Аврамова, може да прегледате в нашата галерия по-долу.

Предложението за Бюджет 2020 на Община Троян вече е входирано.

Още по темата: