Десетото юбилейно издание на традиционния Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

Дни преди най-продължителния и строг пост за християните - Великденския, жителите на Априлци се стягат за станалия вече традиционен Празник на сланината и греяната ракия. И ще отдадат полагащата се чест на характерните за зимната трапеза на българите греяна ракия и домашна сланина.

Празникът започва на 22 февруари (събота) в 10 часа на централния площад, уточниха инициаторите на събитието от читалището, които заедно с местната управа са подготвили много изненади и забавления за гостите на тържеството.

Училище „Васил Левски” няма да участва със свои специалитети, но местните домакини, както винаги, ще имат възможност да проявят своето майсторство. За десета поредна година на многобройните гости, които вече са ангажирали всички нощувки, на жителите на малката община, на посетителите за един ден ще бъде представена най-добрата домашна сланина от региона, характерни гозби и ястия, както и сливова ракия. В огромния чорбаджийски тиган ще бъде приготвена и ненадминатата „Бабина гозба“ от 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Тази година щафетата по приготвянето ѝ от Елена Колева ще поемат младите кулинари от Професионалната паралелка на училището в Априлци, както и местния мастър шеф Цветомир Матев, разкри част от изненадите за празника Пешка Ковачева от читалище „Светлина 1895 г.“.

Традиционно и в тазгодишното юбилейно издание ще има конкурси за най-крехка сланина, за ястия със сланина, за мезе и за ракия. Заради чумата по свинете, която създаде много главоболия още през лятото на местните жители и ги принуди да колят без време своята стока, за първи път на празника няма да има като награди живо прасенце, нито ще се продават. Сланината на местни производители, която ще се продава, е имала всички необходими проверки, съобщи Деница Николова от читалище „Светлина”, основният организатор на събитието.

За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат притежателката на най-високия женски певчески глас – сопран, фолклорната и попфолк певица Нелина, както и един от най-популярните народни изпълнители Райко Кирилов, който вече няколко години извисява красивия си глас на площад „Новоселско въстание” в празничната програма.


Започнал като местен празник в началото по идея и с организация на читалището, без никакви средства, Празникът на сланината и греяната ракия набра скорост, има верни почитатели и отдавна е национално известен, включен от туристическите агенции в техните програми. Съпричастна към него е и Община Априлци. Тези, които вече са били там, знаят колко е хубаво и са наясно само с едно неудобство – че липсата на достатъчно паркоместа за цялото множество, което се изсипва в малкия град на този ден, принуждава полицията да спре движението в един момент и да се върви понякога километри, за да се стигне до центъра на Априлци. Първата глътка греяна ракия обаче измива неудобството от съзнанието на госта. А свежият въздух, великолепната панорама към Балкана, която се открива оттук, приветливите местни хора, хубавата програма и още по-хубавата сланинка и другите местни деликатеси правят празника незабравим.

Споделяне