След продължително боледуване ни напусна Мария Тончева Иванова (1938 г. – 2020 г.)

Мария Тончева Иванова (1938 г. – 2020 г.) Мария Тончева Иванова (1938 г. – 2020 г.) Снимка: НЧ "Наука-1870 г." Троян

На 15 април след продължително боледуване ни напусна Мария Тончева Иванова (1938 г. – 2020 г.).  В паметта на троянци тя ще остане завинаги като човек, посветил голяма част от времето, енергията и таланта си на оперетния театър на НЧ „Наука“.

Още от съвсем млада Мария се изявява като прекрасна певица. В края на 40-те и през 50-те години на XX век започват първите изяви на оперетния театър. Тогава тя се включва в състава на балетната трупа, а по – късно се налага като солистка и водеща актриса, наред с имена като Мара Костова, Весела Попова, Иван Чернокожев, Кирил Русанов. Запомнящи са нейните роли в „Мадам Нитуш“, „Лелята на Чарли“, както и в десетки мюзикъли, препълвали читалищния салон през годините. Но безспорно най - блестящата ѝ роля, с която ще остане в сърцата ни, е в оперетата „Българи от старо време“. Освен в оперетата Мария пее и в Дамския камерен хор.

Тя записа достойно името си в историята на читалището. Тя е ярка звезда в плеядата троянски актьори, дали собствен облик на културния живот в Троян. Поклон и аплодисменти, Мария!

По информация на НЧ "Наука-1870 г." Троян

Споделяне