Петък, 01 Май 2020 16:42

Отмениха задължителното носене на маски на открити обществени места. Разрешиха посещенията на паркове и планини

Министър Кирил Ананиев Министър Кирил Ананиев Снимка: БГНЕС

Днес е била проведена среща между министър-председателя Бойко Борисов и членове на правителството с Националния оперативен щаб. На нея са били дискутирани противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19.

След дискусията здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места. В заповедта се посочва „Всички лица, които се намират на открити обществени места (в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.

Със заповедта може да се запознаете от тук.

С друга заповед, също от днес, 1 май, министър Кирил Ананиев отменя забраната за посещения на национални и природни паркове и планини и възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

Съгласно новите разпоредби, троянци вече ще може да посещават и парк „Капинчо“ в града, като забранителните табели ще бъдат премахнати, съобщиха от Община Троян.

Със заповедта може да се запознаете от тук.

 

*Изпозвана е информация на Министерство на здравеопазването и Община Троян