Равносметката на една година | Даниела Дочева: Ще продължавам да спасявам животи

Даниела Дочева (Дуца). Във Фейсбук: Tangra Planinska Даниела Дочева (Дуца). Във Фейсбук: Tangra Planinska

Равносметката на една година: Даниела Дочева, една от най-големите български алпинистки, сега хижарка на Беклемето и спасителка на десетки животи.

Ще продължавам да спасявам животи!

Отминава още една година - година, в която разбрах, че и след 100 години България ще е зациклила някъде в Средновековието в много отношения и най-вече в отношението си към животните. От 2008 година съществува Закон за защита на животните, който ако се спазваше, досега по улиците не трябваше да има едно бездомно животно! Неглижирането на проблема и безхаберието на институциите води до увеличаването на броя на изхвърлените животни.

Тази година беше изключително тежка за мен. Прибрах, обгрижих и намерих дом на над седемдесет бебета, щастливо осиновени в Англия и Холандия. Седемдесет! Седемдесет спасени живота! Някой може ли да си представи физическото и психическо натоварване, колко сили и средства са необходими, докато ги видиш щастливи да се протягат на някой кожен диван? Едва ли!

А някой може ли да си представи, че от тези седемдесет бебета, половината женски, само след шест месеца щяха да се родят по минимум пет нови бездомни! Статистика, която общината не я вълнува, докато има кой да ѝ върши работата! Да не говорим, че ежедневно съм поставяна в ситуация на конфликт затова, че гледам на животните като на живи същества и признавам правото им на живот, колкото на всеки друг! Ганьо обаче не мисли така! Егоизмът му е толкова голям, че често смята, че светът е създаден само и единствено заради него самия и се върти около него. Не се разбира, че лошотията и омразата трови най-силно живота и те прави нечовек и нещастник. Добре, че ги има и другите, светлината, надеждата, хората със сърца, тези, които неотлъчно бяха до мен и помагаха. Хора познати и непознати, заделяйки от залъка си и дарявайки, за да може чудото да се случи! Особено трогателна история, когато за няколко часа, само за една нощ се събраха над 2000 лв., необходими за операцията на едно от бебетата със сърдечен проблем. Никога няма да забравя това и никога няма да престана да благодаря на всички онези, които спасиха живот, та макар и кучешки! Често повтаряният цитат, че за величието на една нация се съди по отношението към животните, може и да е клише, но практиката показва, че народи, които приемат и гледат на домашен любимец като на член от семейството, са светлинни години във всяко едно отношение пред нас!

До преди години бях оптимист, че може пък да станем по-добри! С идването на ковид и първоначалното затваряне реших, че хората ще осъзнаят лошотията и изнасилването на природата, ще се опитат да заживеят по-хармонично с нея. Уви, празни надежди! Станаха още по-зли, още по-алчни и още по-опростачени! Живеем в бунище, създадено от нас, отражение на вътрешното ни състояние. Аз, непримиримата, вече знам, че и сам воинът не е воин, и е време да приема реалността! Ще се боря, докато дишам, ще продължавам да спасявам животи с ясното съзнание, че наливам от пусто в празно! Защото държава отдавна няма, защото институциите работят само на хартия, защото интересът клати феса, защото е важен само конфортът на собствения гъз!

Светли празници на всички ЧОВЕЦИ! ЗДРАВИ И БЛАГОСЛОВЕНИ ДА СТЕ!

---

Даниела Дочева, една от най-големите български алпинистки, сега хижарка на Беклемето и спасителка на десетки животи

Споделяне