Троян домакинства BMU Европейския шампионат по мотокрос и Мотокроса на балканските нации (програма)

Троянският състезател Майкъл Иванов Троянският състезател Майкъл Иванов Снимка: www.bfm.bg

Месец октомври традиционно стартира с мотокрос и мястото на срещата е мотополигонът в Троян. Състезанието което предстои да зарадва почитателите на мотокроса е петият, предпоследен кръг на BMU European motocross championship. Троян ще се отбележи в историята и като локацията на която ще се проведе и първото издание на Motocross of Balkan Nations (MXoBN) или Мотокроса на балканските нации, което се явява и най-голямото отборно състезание организирано от Балканския Мотоциклетен Съюз. От своето създаване през 2000 година, форматът за класирането на националните отбори остана непроменен, като калкулацията бе сбор от точките в различните кръгове. България е носител на отборната купа в този шампионат 20 пъти. Регламентът на новия формат предвижда определянето на трофея да става в едно състезание, един път в годината, като организаторите на състезанието ще бъдат на ротационен принцип. За първото издание на MXoBN заявки за участие са подали отбори от Румъния, Гърция, Турция, Молдова, Северна Македония, като в последния момент се очаква и отбор от Кипър. Общо броя на участващите мотокросисти се очаква да бъде над 120, което е отличен резултат в тази специфична година.

Организаторите на състезанието – Община Троян и СМК Троян Моторспорт 01 в последните няколко седмици полагат сериозни усилия да приведат мотополигона в традиционното отлично състояние, но месеците на суша които преживяхме не са най-добрият „приятел“ на организатора и са необходими повече от стандартните усилия за това. От друга страна, дъждовете тази седмица ще помогнат за омекотяването на трасето, въпреки, че троянската почва се слави като една от най-трудните при дъждовни условия, не само на българската мотокрос сцена.

В клас МХ1 този път ще бъде още по-интересен, защото лидерът Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 150 т.) ще трябва да посрещне по троянски освен останалите български пилоти в този клас, така и скъпите гости от Румъния – Адриан Радуца и Гърция – Панайотис Кузис. Определено ни очакват интересни стартове в които Стефан Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 122 т.) и Любомир Васев (Киппен МХ Рейсинг Тийм, Ямаха, 108 т.) ще трябва да положат сериозни усилия в борбата си за топ три.

Съботният ден започва в 12:00 с тренировки и квалификации, плюс два манша, а неделя след официалното откриване което е 10:30 са и състезателните маншове които ще определят освен индивидуалните победители, така и първите носители на новата балканска отборна купа.

На среща с медиите в Пресклуб България, кметът на Троян Донка Михайлова сподели, че организацията около предстоящите състезания върви по план и покани зрителите да дойдат и да станат част от съботно-неделния мотокрос уикенд. Пилотът в клас МХ1 Майкъл Иванов заяви, че трудно би допуснал някой да го победи на „домашното” му трасе, но в мотокроса винаги е интересно до самия финал. Председателят на организационния комитет на Гран При България Румен Петков и ген. секретар на БФМ Иво Цветанов също говориха пред журналистите, като и двамата споделиха, че се очакват много интересни и оспорвани състезателни маншове с над 120 състезатели.

Троян Ви очаква, заповядайте! Входът е свободен!

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО:

*По информация на Българска федерация по мотоциклетизъм

www.HemusNews.com

Споделяне