Владимир Илиев - Спортист на годината на Община Троян за 2018 г.

За трети път биатлонистът Владимир Илиев спечели най-престижната спортна награда на Община Троян - Спортист на годината. Предишните отличия той заслужи през 2015 и 2017 г.

Владо участва в анкетата с 19-о място индивидуално в Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг - Южна Корея, 8-о място на състезание за Световната купа в Оберхоф, 9-то място в щафета в Руполдинг, 8-мо място щафета в състезание от Европейското първенство, в Държавното първенство - първо място в преследването, второ - в спринта и индивидуалното.

Наградата му бе връчена на неговия баща, тъй като по същото време Владо Илиев бе на състезание в Нове Место на Мораве (Чехия).

В другата класация "Спортист на годината” - до 16 г., за 2018 г. първо място спечели Цветелина Маринова – състезателка по джудо и самбо.
Тя участва в надпреварата с класиранията си по: Самбо - първо място за ученици и трето място за кадети в Световното първенство, първо място девойки до 18 г. и първо място кадети в Държавното първенство; Джудо - второ място за кадети и трето за девойки в Държавното първенство, Купа Миоки опън - първо място.

В категорията "Отбор на годината в колективните спортове до 18 г." призовото място спечели Футболен клуб "Чавдар".

В категория "Отбор на годината в индивидуалните спортове до 18 г." първо място е за ССК "Чавдар".

Треньор на годината за пореден път стана Николай Матеев Цанков - треньор по джудо и самбо.

Наградите бяха връчени от кмета Донка Михайлова, председателя на Общинския съвет Петко Пенков и председателя на постоянната комисия по "Образование, спорт, култура и граждански организации" Станислав Съев.

В социалните мрежи отново бе повдигнат въпросът за критериите и правилата, по които попадат троянските състезатели в надпреварата за спортист на годината. Причината - сред номинираните липсваха големи знакови имена на троянски спортисти, които не се състезават за троянски клубове, но са спечелили призови места в различни състезания на световно и държавно ниво. Тук са Станимир Беломъжев - многократен победител в състезания по ски ориентиране и Спортист на годината на Община Троян за 2013 г., Майкъл Иванов - многократен победител в мотокроса, Павлин Дишев - призьор от Световното първенство по карате за мъже в Молдова 2018 г. и "Спортист на годината" на НСА „Васил Левски“ за 2018 г., Преслав Кулеков - световен шампион по комбат рестлинг на световното първенство през 2018 г., Изабела Христова - многократна медалистка в състезания по джудо и самбо и Спортист на годината на Община Троян за 2016 г., както и други състезатели, заслужаващи номинирането им в надпреварата за Спортист на годината на Община Троян.

Надяваме се, че критериите и механизмите за номиниране ще бъдат преразгледани и променени и догодина в почетния списък ще видим всички елитни троянски спортисти, прославящи името на родния град.

Споделяне