Ръст в средствата за култура и спорт предлага общинската администрация в бюджет 2019 г.

След изпълнената с много и значими събития 2018 г., посветена на отбелязването на 150-годишнината от обявяването на Троян за град, обичани културни и спортни събития ще бъдат част от календара на общината и през 2019 г.

През годината жителите и гостите на Троян ще се насладят отново на богат културен и спортен календар.

Община Троян показва последователност в годините по отношение на финансирането на дейности, свързани с култура и спорт. През настоящата година, кметът Михайлова предлага ръст спрямо предходната година за дейностите в тези две направления.

110 000 лв. за дейности по спортен календар са предвидени в предложението на Община Троян за бюджет 2019, като сумата е завишена с 3000 лв. спрямо предходната година. 150 000 лв. са заложени за културен календар.

Освен традиционните и добре познати не само на троянци културни събития, в календара са заложени и нови, иновативни прояви. Например  Община Троян планира да даде поле за изява на млади таланти в т.н. „Троянска пролет на изкуствата – Изкуството превзема града“. Съвсем скоро, на 12 февруари в галерия „Серякова къща“ ще бъде открита невероятната изложба „Столът като символ“, в която ще бъдат представени уникални образци на столове, включително и такива произведени в Троян. В календара са заложени и много други изложби, представяния на книги, фестивали, концерти, празници по селата и др..

Тече подготовката и за международните събития на Община Троян и НИХЗИ с. Орешак – Международен фестивал на занаятите и изкуствата, който ще се проведе в началото на месец май, за което по-рано Община Троян информира, че се очаква потвърждение от 19 държави.

През 2019 г. в спортния календар на общината са включени Европейски и Републикански шампионат по мотокрос, Трети национален поход „Троянски Балкан - по пътеките на Апостола“, турнири по баскетбол, футбол, карате, джудо, самбо, колоездене, шах. Състезание по АТВ за деца и юноши, летен биатлон – Държавно първенство и други.

На официалната страница на Община Троян ежемесечно се публикува информация за предстоящите събития.

 

*По информация от Община Троян

Споделяне