Станимир Беломъжев грабна златото в спринта, а заедно с Теодора Малчева спечелиха и щафетата

Снимка на Станимир Беломъжев от февруари 2021 г. Снимка на Станимир Беломъжев от февруари 2021 г. Снимка: Todor Stratiev, фейсбук страница Stanimir Belomazhev

Станимир Беломъжев и Теодора Малчева от "Ски клуб Хемус" - Троян спечелиха златото в спринтовата щафета в категория "M21E" от първия кръг на Държавното първенство по ски ориентиране, което се проведе на 15 януари (събота) в ски център Картола, Смолянско.

Победителите в категория "M21E" преминаха дистанцията за 58,10 минути. Зад тях на второто място с изоставане от +18,07 мин. се наредиха Андрея Дяксова и Евангелина Дяксова от отбора на "Карлък" - Смолян. Третото място заеха Николай Димитров и Стефания Димитрова от "Браун тим" - Велико Търново на +21,29 мин.

Цялото класиране в Спринтовата щафета в различните категории може да видите от тук: https://www.bgof.org/upload/Results_DP_Ski_Sprint_Relay_2022.pdf

Станимир Беломъжев (Тачо) не се задоволи само с победата в щафетата и в неделния ден (16 януари) той грабна златото и в спринта на 3.2 км (кат. M21E), като премина трасето с време 16,47 минути. След него с изоставане от +3,47 мин. се класира Николай Димитров от "Браун тим" - Велико Търново. Трети се нареди Боян Софин от "Соколец" Самоков с изоставане от +4,21 мин.

Другият състезател на "Ски клуб Хемус" - Троян Милен Димитров премина трасето за 27,58 минути и се нареди на 5-то място с +11,11 мин. изоставане от Станимир.

Цялото класиране в Спринта в различните категории може да видите от тук: https://www.bgof.org/upload/results_DP_Ski_Sprint_2022.pdf


България приема елита на европейското ски ориентиране

В края на януари България ще събере елита на европейското и световно ски ориентиране и ще домакинства четири състезания - Европейско първенство, кръг от Световната купа, Световно първенство за младежи до 23 г. и Световно първенство за ветерани. Надпреварите ще се проведат в Чепеларе от 21 до 27 януари 2022 г. в местността "Хайдушки поляни", която ще е арена на общо осем официални старта в различните надпревари.

Първият старт е предвиден за 22 януари, когато ще се проведе спринтовата дистанция за Европейския шампионат и Световната купа. Късата дистанция е на следващия ден - 23 януари, когато елитът ще се събере за спринтова щафета, а ветераните за спринт. На 24 януари е масовият старт на средната дистанция, в която през 2017 г. в Красноярск Станимир Беломъжев стана световен шампион. Срядата на 26 януари е предвидена за дългата дистанция, която отново ще е масов старт, а ден след това Европейският шампионат ще бъде завършен с класическа щафета.


Троян е домакин на II-рия кръг от Държавното първенство по ски ориентиране

През февруари Троян е домакин на II-рия кръг от Държавното първенство по ски ориентиране - средна дистанция и състезание за Купа "Троян" и мемориал инж. Марин Радевски. Състезанията ще се проведат на 12-13 февруари 2022 г. в Състезателен център – Ски-стадион Беклемето.

Стартът на ДП "Средна дистанция" е на 12 февруари 2022 г. (събота) от 13:00 часа.
Стартът за Купа "Троян" и мемориал инж. Марин Радевски е на 13 февруари 2022 г. (неделя) от 11:00 часа. В 14:00 часа - обявяване на резултатите и награждаване на победителите.

Организатори са Община Троян, Българска Федерация по Ориентиране и Ски клуб „Хемус“ Троян.

Повече информация може да получите от тук: https://www.bgof.org/upload/pokana_DPski_Troyan_2022.pdf

---

Ски ориентирането е зимен спорт, който съчетава физическа издържливост, техника на каране на ски и интелигентната способност да се намери най-добрия и къс път между две контролни точки. Състезателите разполагат със ски тип "писалки", компас и закрепена на специален планшет карта, която показва както заобикалящия релеф, теренни форми, наличие на различни обекти, поляни и гори и тяхната различна гъстота, така и възможностите да се премине по специално обработени пътеки с различно ниво на проходимост.

 

 

 

Споделяне