Станимир Беломъжев в борба за Европейската титла. Чепеларе приема елита на световното ски ориентиране

Станимир Беломъжев в борба за Европейска титла в Чепеларе Станимир Беломъжев в борба за Европейска титла в Чепеларе

България приема повече от 230 елитни състезатели на Европейското първенство по ски ориентиране. От 22 до 27 януари 2022 г. местността "Картала" в Чепеларе ще е арена на общо осем официални старта в различните надпревари - Европейско първенство, кръг от Световната купа, Световно първенство за младежи до 23 г. и Световно първенство за ветерани.

България ще бъде представлявана от една от най-големите звезди в този спорт - световният и няколкократен европейски шампион и наш съгражданин Станимир Беломъжев (Тачо) и още 12 български участници.

Първият старт е предвиден за 22 януари, когато ще се проведе спринтовата дистанция за Европейския шампионат и Световната купа. Късата дистанция е на следващия ден - 23 януари, когато елитът ще се събере за спринтова щафета, а ветераните за спринт. На 24 януари е масовият старт на средната дистанция, в която през 2017 г. в Красноярск Станимир Беломъжев стана световен шампион. Срядата на 26 януари е предвидена за дългата дистанция, която отново ще е масов старт, а ден след това Европейският шампионат ще бъде завършен с класическа щафета.

Тачо сподели, че с неговия треньор - баща му Иван Беломъжев, са планували да вземе участие в трите индивидуални дистанции (спринт, средна и дълга) и в нормалната щафета. Ще пропусне смесената щафета, за да имам още един ден почивка.

Пожелаваме успех и Европейска титла на Станимир Беломъжев!

 

Другите състезатели в мъжкия състав на България са ветеранът Николай Димитров, който ще участва във всичките пет състезания и 15 годишият му син Димитър Димитров, който е записан за спринта и средната дистанция. Освен тях участие ще вземат младите състезатели Йордан Йорданов и Борис Карабойков, както и ветеранът Боян Софин.

При жените за всичките пет старта са записани Теодора Малчева и Андрея Дяксова, а сестра ѝ Евангелина Дяксова е записана за три състезания. Други състезателки, които ще вземат участие са Цвета Комитска, Калина Недялкова, младите състезателки Ана-Мария Игнатова и Ясемин Занкова.

Треньор на селекцията е бащата на Станимир - Иван Беломъжев.

Общо 22 държави са изпратили свои представители, като с най-много състезатели са традиционните сили в ски ориентирането - Русия, Швеция, Финландия и Норвегия.

От Община Чепеларе съобщават, че заради усложнената за пореден път епидемична обстановка са отменени тържественото откриване на първенствата, което трябваше да се състои на пл. "Олимпийски" и официалните събирания, а церемониите по награждаване, които по оригиналния план също трябваше да се провеждат на площада, са съкратени до минимум и без публичност.

По определени съображения има промяна и в локацията – вместо в местността „Хайдушки поляни“, както беше планирано, първенствата ще се проведат в м. „Картала“.

Споделяне