Супер Владо завоюва сребърен медал на Световното първенство по биатлон в Швеция

Голямата звезда на българския национален отбор по биатлон - нашият съгражданин Владимир Илиев днес пренаписа историята в българския спорт, като завоюва второ място на Световното първенство по биатлон при мъжете в класическата дисциплина на 20 км. индивидуално бягане в Йостерсунд, Швеция.

Това е първият медал за България от Световно първенство по биатлон при мъжете, който бе спечелен в борба рамо до рамо с най-големите светила в съвременния биатлон - Йоханес Тингнес Бьо и неговия по-голям брат Тарей Бьо, Мартен Фуркад, Арнд Пайфер, Лукас Хофер, Симон Дестьо, Куентин Филон Майлет, Расторгуйевс, Александър Логинов, Гараничев и много, много други.

До момент в индивидуалните дисциплини единствените медали за България бяха спечелени в женския биатлон, както следва - сребърен медал за Цветана Кръстева в спринта на 7.5 километра през 1989 година и три бронза - на Ива Шкодрева през 1991 и на Екатерина Дафовска през 1995 и 1997. Така Владимир Илиев се превръща в един от най-успешните български биатлонисти и единствен с медал от Световно първенство при мъжете. Досега най-доброто постижение бе шестото място на Красимир Анев от световното в Хохфилцен през 2017 година. А през февруари, Анев стана и европейски шампион в индивидуалната дисциплина на 20 километра в Минск-Раубичи (Беларус).

 

Състезанието:
Владо стартира както обикновено с много добро ски бягане, което поддържаше през цялото състезание (10-о бегово време от всички 102-ма участници). На първата контрола на огневия рубеж той свали всички мишени. Единствената грешка на стрелбището, която той допусна, бе във втората стрелба от позиция легнал. В третата и четвъртата стрелба от позиция прав, Владо се представи перфектно и без грешки се отправи към финалната обиколка. В нея, въпреки умората, той даде всичко от себе си и финишира втори на +1:08,7 минути зад новия световен шампион Арнд Пайфер, който е единият от двамата състезатели, които не допуснаха грешка в цялото състезание и свали всичките 20 мишени. До края на състезанието вреше и кипеше на пистата, но всички състезатели, които имаха апетит към медалите, не успяха да подобрят времето на Владо и завършиха след него, включително и носителя на осем медала от световни първенства - Тарей Бьо, който завърши на трето място на +1:09,1 минути след победителя, също с една допусната грешка.

Чудесно представяне в днешното състезание направиха и другите българи. Димитър Герджиков направи само една грешка и завърши 21-и на 3:42,3 минути зад Пайфер. Краси Анев с 2 грешки и изоставане от 4:13,3 зае 27-та позиция. Четвъртият ни представител Антон Синапов направи 6 грешки до трета стрелба и в крайна сметка не завърши състезанието.

 

Малко история:
Владимир Илиев е роден в град Троян. Стартира кариерата си през 97 година като състезател на клуб по биатлон "Аякс" Троян. Той става част от националния отбор през 2004 г. Един от най-големите му успехи до сега е на Европейското първенство в Душники Здрой (Полша), където стана европейски шампион в спринта. Има и два бронзови медала на първенствата в Отепя през 2015 г. на 20 км. индивидуално и в Тюмен през 2016 г. на 15 км. масов старт. Дебюта си в борбата за Световната купа прави през сезон 2006/2007 в Йостерсунд (Швеция). Участва в олимпийските игри във Ванкувър през 2010 г., Сочи през 2014 г. и в Пьонгчанг през 2018 г. Днес, 13 март 2019 година, той вече е Световен вицешампион по биатлон.

 

Поздравления от екипа на HemusNews!!! Браво Владо!!! Благодарности за хубавите емоции, които носиш на троянци!!! 

 

*Снимки: Фейсбук страницата на Владимир Илиев

Споделяне