Троян е домакин на петия кръг от Европейския шампионат по мотокрос

Състезанието ще се проведе този уикенд (7-8 септември) на мотополигон "Троян". Заявки за участие в състезанието са подали състезатели от България, Румъния, Северна Македония, Гърция, Сърбия, Молдова и Турция, като броят на очакваните пилоти е над сто.

В най-малката кубатура, клас ЕМХ65 конкуренцията от началото на годината е определено силна през този сезон, но на върха в класирането два кръга преди края на този шампионат е Мирослав Димитров (КТМ, Марица рейсинг тийм, 148 т.). Със 130 точки и второто място в подреждането се нарежда Венцислав Тошев (КТМ, МСК Севлиево). Третият българин в класирането, в момента е Дани Цанков (Ямаха, М6 Ямаха Рейсинг тийм, 110 т.), който в момента е на петата позиция, но с реални шансове за класиране в топ три за състезанието и сезона.

При пилотите от клас ЕМХ85, лидерската позиция в класирането е за българският пилот Християн Георгиев (КТМ, Пловдив Мотор Спорт, 149 т.), който е следван от силния румънски представител Золтан Ордог (Ямаха, 111 т.) на втората позиция. Другите двама българи в топ пет на класирането са Живко Иванов (КТМ, МСК Диана рейсинг) и Виктор Бориславов (КТМ, Мотоспорт Варна), като до момента те са отбелязали по 85 точки.

В клас МХ2, фаворит за победата е Майкъл Иванов (КТМ, Тексим Мотор Спорт, 100 т.), но не той е начело на класирането в този шампионат. Лидер в класа е състезателят от Мотоспорт Варна Алекс Димитров (КТМ) който до момента е отбелязал 190 точки и е абсолютен фаворит за спечелването на титлата тази година с аванс от 58 точки. Жулиан Георгиев (Кавазаки, Киппен МХ Рейсинг, 130 т.) заема третото място в класирането с изоставане от само две точки от втората позиция на Християн Станкович от Северна Македония. Виктор Нейчев (Ямаха, Еърмакс Рейсинг Тийм, 128т.) и Димитър Грозданов (КТМ, МХ Тийм Симитли, 112 т.) допълват топ пет на българите в класирането за шампионата. Под въпрос е участието на Хакан Халми (КТМ, МСК Севлиево 2004), но най-вероятно след голямата му пауза отново ще го видим в състезателен екип на трасето.

В клас MX1 трима българи заемат челните места в класирането и те са: Любомир Васев (Ямаха, Тексим Мотор Спорт, 198 т.) – лидер, втората позиция е за Стефан Нейчев (Ямаха, Еърмакс Рейсинг, 179 т.), а трети е Калоян Илиев (КТМ, МСК Севлиево, 166 т.). Топ пет е допълнен от Гоце Томовски от Северна Македония, а пети е Георги Гочев (Ямаха, МСК Девня Марцианопол, 82 т.). Този път няма да видим Майкъл Иванов в голямата кубатура 450сс, но всички помнят неговата абослютна победа в този клас на Великден когато бе и първото домакинство на Община Троян през сезон 2019-та.

МХ/Veteran както винаги е сериозна състезателна група от два под-класа МХ (23-39 годишни) и Veteran (40 плюс) които както винаги са готови за предизвикателствата на мотополигон Троян. В по-младата група, въпреки че пропусна първия кръг на шампионата в Молдова, лидер без загуба е Григор Царев (КТМ, Джей Ар Си Моторспорт, 200 т.), следван от македонеца Зоран Каранфилоски (Хонда, 141 т.), а трети е Петър Петров (Хонда, М6 Ямаха рейсинг тийм, 86 т.). Почти същото е и положението в групата 40 плюс, където с актив от 194т., начело е Мартин Тодоров (Ямаха, М6 Ямаха Рейсинг Тийм), следван от Атанас Петров (КТМ, АИТ Рейсинг Тийм, 171 т.). трети в подреждането на тази група е особено активния през тази година румънец Йонут Кояну (Ямаха), който успява качествено да поизнерви българските си колеги в някой кръгове.

Програмата за състезанието включва тренировки и един състезателен манш за клас МХ в събота, неделният ден ще определи победителите в Grand Prix Bulgaria 2019 -Троян в различните класове.

В неделя, както обикновено, официалното откриване по програма е в 10:30.

 

*По информация на Българска федерация по мотоциклетизъм

Споделяне