Неделя, 22 Декември 2019 14:36

Владо завърши 20-ти в масовия старт на 15 км във Франция

Владимир Илиев - спортист №1 на България за 2019 г. Владимир Илиев - спортист №1 на България за 2019 г. Снимка: Андрей Иванов

След 22-то място в спринта на 10 километра и 18-тото място в преследването на 12,5 километра за мъже от световната купа по биатлон в Анси Льо Гран Борнан (Франция), Владимир Илиев се нареди на 23-то място в генералното класиране, което му позволи да стартира днес (22.12) в масовия старт на 15 километра, който е една от най-трудните и сложни дисциплини в съвременния биатлон.

Владо стартира от 23 позиция и до първата стрелба се придвижи до 20 място, но на стрелбището не успя да влезе в състезанието по най-добрия начин и допусна една грешка, което му костваше наказателна обиколка, след която се завърна на пистата на 16-то място. През втората обиколка Владо бързо навакса изоставането си и с перфектно бягане се изкачи до 12-тото място. На втората стрелба, отново от позиция "легнал", Владо стартира с грешка, но останалите 4 мишени бяха свалени много бързо и след наказателната обиколка се завърна на 15-тото място. Третата обиколка преминаваше под засилващия се дъжд, който се очакваше да затрудни стрелбите. И така дойде първата стрелба от положение "прав", в която нашето момче допусна цели 4-ри грешки, което му костваше 4 наказателни обиколки, след които излезе на 25-то място във временното класиране. На четвъртата стрелба (втора от положение "прав") Владо свали всичките мишени и това му помогна да се върне на 21 позиция. В последната обиколка той успя да настигне и задмине намиращия се пред него французин Фабиен Клод и в крайното класиране троянският състезател се нареди на 20-то място.

Победител в състезанието със смазващо превъзходство над останалите състезатели отново е норвежецът Йоханес Тингнес Бьо с време 41:36.3. След него на стълбичката се наредиха представителя на домакините Емилиен Жаклен на 42.1 секунди и братът на победителя Тарей Бьо на 51.8 сек.

Владо Илиев, който преди няколко дена бе избран за спортист номер 1 на страната ни, ще се прибере в България в понеделник, 23-и декември, в 12:55 часа на летище "София", Терминал-2.

Следващият кръг от световната купа по биатлон ще се проведе в периода 09-12 януари 2020 г. в Оберхоф, Германия.