Владо Илиев завърши 21-ви в масовия старт в Оберхоф, Германия

Владимир Илиев Владимир Илиев Снимка: Фейсбук страницата на Владимир Илиев

Днес се проведе масовия старт на 15 км при мъжете в Оберхоф (Германия), който бе част от четвъртия кръг от Световната купа по биатлон. Както и в други публикации сме посочвали, масовият старт е една от най-трудните и сложни дисциплини в съвременния биатлон, в който право на участие имат първите 30 състезатели в моментното генералното класиране за световната купа, в което Владо заемаше 25-то място.

По правило всички състезатели стартираха заедно и до стрелбището се движиха без големи разкъсвания. На първата стрелба от положение "легнал" Владо не постигна най-добрия резултат и допусна 2 грешки, което му костваше 2 наказателни обиколки (допълнителни 300 метра), което не беше голям проблем, т.к. поради силния вятър доста състезатели бяха сгрешили. След тях троянският състезател бързо се завърна на пистата и достигна до 16-та позиция. На втората стрелба от легнал Владо бе безупречен и с много бърза стрелба свали и петте мишени, след което продължи с доброто си подреждане във временното класиране. Но дойде първата стрелба от положение "прав", която поради силния вятър бе много трудна за всички състезатели и почти всички допуснаха грешки. В нея Владо допусна отново 2 грешки. В четвъртата последна стрелба, втора от положение "прав", Владо имаше шанс да се нареди на по-предни позиции, но с последния изстрел той отново допусна 1 грешка, след която завъртя отново допълнителни 150 метра и след завръщането си на пистата започна бегова борба за 17-тата позиция с руския биатлонист Александър Логинов. В крайна сметка с общо 5 грешки в стрелбата и допълнителната умора натрупана от тях, Владо Илиев се нареди на 21-ва позиция, пред своите именити съперници, като състезателят на домакините Бенедикт Долл, златния медалист от СП през 2019 точно в масовия старт Доминик Виндиш, норвежецът Тарей Бьо, германецът Симон Шемп и други.

Състезанието бе спечелено от звездата на френския отбор Мартен Фуркад, който с две наказателни обиколки грабна втора поредна победа в германския зимен център Оберхоф. Втори с три грешки се нареди представителят на домакините Арнд Пайфер на +20.1 секунди, след ожесточена борба до финала с французинът Симон Дестьо, който зае третото място също с три допуснати грешки, на +20.3 секунди след победителя.

Важен момент тук е отсъствието на носителя на Световната купа по биатлон и водач във временното класиране за световната купа този сезон, норвежецът Йоханес Тингнес Бьо, който е при съпругата си в очакване на раждането на първото им дете.

Следващият кръг от световната купа по биатлон ще се проведе от 15 до 19 януари в Руполдинг, Германия.

Споделяне