Петък, 11 Януари 2019 15:30

В Троян нараства броят на заболелите от грип

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в община Троян продължава да нараства постепенно. Пикът се очаква в края на януари и началото на февруари, коментират специалисти.

Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

Препоръчва се избягване на близък контакт с болни лица, както и масови мероприятия. Съветите на специалистите са да се осигури маска за лицето, а в най-добрия случай - да се избягва използването на градски транспорт. Особено важно е редовното миене на ръцете и покриване на устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане.

Свързани статии (по етикет)