Петък, 22 Март 2019 12:40

Медицинските сестри в Троян подкрепиха отново националния протест

Медицинските сестри излязоха на национален протест в редица градове на страната, включително и в Троян.

На 21.03 изтeче 20-дневният срок, който медицинските сестри, акушерите, лаборантите и рехабилитаторите дадоха на министър Кирил Ананиев, за да набележи мерки за решаване на проблемите.

Те настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата. Искат тя да бъде в размер на две минимални работни заплати за страната. Професионалистите по здравни грижи настояват още да има правила за допълнителните възнаграждения и почасово заплащане на нощния труд.

Ст. медицинска сестра на отделението по хемодиализа в МБАЛ - Троян Валя Димитрова призова колегите си да не се страхуват и да застанат твърдо и открито с исканията си.

Цитираме дословно:

"Здравейте, колеги, днес 20 дни след първия протест сме пак тук.

Дадохме 20 дни толеранс, в които здравният министър — г-н Ананиев трябваше да ни направи основните заплати 900 лв. Това не се случи. Днес ние продължаваме обединени, заедно и по- силни от всякога.

Колеги, ние сме гръбнакът на здравеопазването и не трябва да ни е страх.

"Не се страхувай! Не се страхувай, колега, както и да ти е името!

Ти - работещият медицински специалист в България, не се страхувай! Това е война. А на война не можеш да бъдеш неутрален, след като си във войската. Не можеш! Неутрални войници няма. А ти си войник в първите редици, остани изправен! Не се крий и не предавай останалите! Врагът лъже, колега - врагът ще използва всички низости, познати на човечеството, за да те спре, за да те направи неутрален и пасивен. Врагът ще лъже, ще разединява, ще протака, ще използва полуистини, ще фабрикува компромати за лидера ти, ще използва твоето незнание по правни и организационни въпроси, за да те смаже, ще ти натрапва чувство за вина, ще изтъква твоето невежество, ще се оправдава. Не вярвай, колега".

Ти не си длъжен да си наясно с всички закони, алинеи и подточки. Ти си длъжен обаче да се защитиш, длъжен си да се съмняваш във всяко: няма пари, ти нямаш право, ти не разбираш, ти нарушаваш, ти проваляш. Ти, колега, не правиш нищо от тези обвинения. Правдата е на твоя страна - ти си умен, интелигентен и деен. Не се страхувай! Тях ги е страх - страх ги е от теб и от доходоносен бизнес, всички в тази сфера (включително лекари, медицински специалисти и най вече пациенти) страдат.

Проблемът е в неглижирането на всички проблеми, които са алармирани от години, и за които никой нищо не прави. От години се знае, че в България има недостиг на сестри. Цифрата е шокираща - липсват 30 000. Университетите бълват огромен брой медицински специалисти, но те, за жалост, напускат страната. На един лекар в момента се пада по 0.9% сестра, а нормативът е на 1 лекар 2 сестри. След като има такъв проблем, каква е концепцията на държавата? Трябва трезво да се планират тези неща и то не от днес за утре, но, за съжаление, здравеопазването не е приоритет не само на това, но и на предходните правителства.

Ето как работят в Парламента. По думите на Валери Симеонов:
„не ходиш на работа - получаваш 1200 - 1300 лв. заплата. Ходиш на работа и работиш, за да получиш 600 лв. Е, колеги, няма такава държава."
Разликата между най-високата и най-ниската заплата в сектора е огромна. И накрая ще цитирам шеф Ангелов - „Трябва да изискваме от себе си, да изискваме от децата си, но и от политиците! Да не спираме да изискваме от последните, да не им позволяваме да ни мачкат, да продължим само напред!"

P.S Подкрепа от омбудсмана Мая Манолова, а на местно ниво от СУ „Климент Охридски"."

 

Протестиращите информираха, че в цялата страна започват ефективни протести до решаване на проблемите.