Четвъртък, 20 Юни 2019 07:43

Мая Манолова идва за протеста на медицинските сестри в Троян

Мая Манолова идва за протеста на медицинските сестри в Троян Снимка: Фейсбук профил на Мая Манолова

За 26 юни от 12 ч. е определена ефективната стачка на медицинските сестри от МБАЛ-Троян. „Исканията ни, които са оповестени в декларация още във връзка с протеста на 1 март, не са нито към управителя на болницата, нито към кмета. Те са към Здравния министър”, каза старшата сестра Валя Димитрова.

Сестрите искат в здравеопазването да няма търговски дружества, да има еднаква основна заплата за всички медицински специалности, независимо от местоработата –две минимални работни заплати; да има почасово заплащане на нощния труд и допълнително – при работа в Спешно отделение и ОАИЛ, КТД на национално ниво, задължителен за всички структури, промяна в категорията труд; възможност за регламентирана самостоятелна сестринска практика; връщане на медицинските стандарти.

От 1 юни трябваше по КТД заплатите да станат 950 лв., но все още са 610-660 ( за старша сестра), а санитарите работят за 560 лв.

Засега от 76 човека 60 са готови за обявения ефективен протест. Очаква се и омбудсманът Мая Манолова лично да пристигне за събитието.