Събота, 11 Януари 2020 17:43

В кампанията "Капачки за бъдеще" вече ще се събират и пластмасови бутилки

Организаторите на инициативата „Капачки за бъдеще” са с намерение да събират и пластмасови бутилки. Популярната дарителска кампания е осигурила кувьози в 22 болници в страната, като парите за тях идват от предаването на пластмасови капачки за рециклиране. Според данни на инициаторите през изминалата година са събрани и рециклирани 190 тона пластмаса.

От кампанията „Капачки за бъдеще”, след кувьозите, искат да събират средства и за друга медицинска техника. „Има апаратура за ежедневна употреба - пулсоксиметри, веноскопи и други различни видове пренатални и натални монитори, които са в окаяно състояние или повредени”, каза основателят на инициативата „Капачки за бъдеще” Лазар Радков в предаване по "Нова телевизия".

Инициаторите се надяват да включат в събирането и пластмасови бутилки. Водят преговори с партньори, които да ги изкупуват и рециклират.

Ето какво са споделили организаторите на страницата си във Фейсбук:

 

Мили Доброволци,

Знаете, че от много време се опитваме да направим капания и за бутилките.

Знаете, че въпросната кампания е поне десет пъти по-трудна за организиране от капачките, защото бутилките заемат повече място, събират се по-бързо, транспортът им е между два и три пъти по-скъп и кампаниите за събиране трябва да се правят доста по-често ...

Затова се обръщаме към вас с молба да ни помогнете да го измислим.

Ако можете да ни помогнете с идеи - направете го!

Ако можете да ни помогнете с контакти на хора, които могат да помогнaт - пишете ни или го отбележете.

Ако можете да помагате с транспорт - споделете го с нас.

Ако можете да помагате с място, което да служи за временен пункт за бутилки (и разполагате с транспорт за извозването им) - не го пазете в тайна.

Всяка помощ е добре дошла!

Постигнахме всичко до момента, защото си помагахме и защото бяхме ЗАЕДНО!

Защото ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!

Благодарим предварително на всички за помощта!

 

Организаторите също поясняват, че бутилките не трябва да се режат, понеже машините за рециклиране са конструирани така, че в тях да влизат цели бутилки.

Ако искате да бъдете известени, когато започне събирането на бутилки, може да се запишете на специално направената за целта страница: ВИЖ ТУК

Повече информация може да получавате и от фейсбук страницата на кампанията "Капачки за бъдеще".