Култура

Наскоро Танцово студио „Бордо“ представи три танцов театър, изграден от композициите „Перачки“, „Майката“ и „Ах, тази уоман“. Разказвачи на сюжета бяха артистите от Театрална школа „Нюанси“ Маруся Индерлийска и Венцислав Вълков. Те подготвяха зрителите да разберат сложните взаимоотношения на действащите лица.
В празник на родолюбието се превърна проведеният преди дни - Фестивал за патриотичната песен, организиран във връзка със 100-годишнината на сградата на НУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Троян.
На 19-ти ноември от 18.00 часа в галерия „Серякова къща” се открива изложба на 12-ти клас на Националната гимназия за приложни изкуства. В нея ще видим живопис, керамика, рекламна графика, рисунки и фотоси, изразяващи мислите и чувствата на млади, дръзки и вдъхновени личности. Ще се насладим на таланта на поредния…
На 6.11. в ИКЦ беше представена стихосбирката "Което не чувате", съдържаща цикъла "Дантелите на скрежа", "Последни повратки на село", писма, "Брачни песни" - основното ядро от поезията на преждевременно отишлия си троянски поет и две рецензии за книгата от издателя Марин Георгиев. Неговото издателство "Литературен форум" и издателство "Нов златорог"…
Дружеството на троянските писатели посрещна свои събратя по перо в зала "Форум" на читалището. Те се представяха и прочетоха свои творби. В края на четенето председателят на дружеството Илия Ганчев подари на всеки гост сборник "Гласове от Балкана", в който са включени произведения на троянските творци. Те са създали традиция…
19-годишният Христо Костов бе сред най-младите участници в научна конференция, посветена на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и на 195 г. от рождението на брат му Христо Георгиев. Конференцията е била в родния град на двамата видни възрожденци, най-богатите български търговци и изключително щедри дарители за различни родолюбиви…
Сдружение „Българче” обяви наградите в конкурса „Нарисувай ми слънце”. Като безспорен фаворит в този конкурс с всички видове награди се оказаха троянчетата – малките художници, с които работи Маргрет Креклешка в школата към читалище „Наука 1870”.
Денят на народните будители е български празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите!
Четвъртък, 31 Октомври 2019 09:13

Вечер - посветена на будителите

В навечерието на Деня на будителите – 1 ноември, Община Троян, Център за личностно развитие и училищата на територията на общината, организират вечер, посветена на будителите, под надслов „Будители незабравими“.
На 23.10. троянски писатели прочетоха свои творби в чест на празника 1.11. В началото бяха приветствани от Маргарита Мондешка, завеждаща културната дейност в градското читалище. Почетоха паметта на родения в Троян поет Любомир Левчев.
Страница 1 от 21