Култура

Четвъртък, 23 Януари 2020 10:09

Изкуство и спорт – заедно

На 21.01.2020 г. беше дадено началото на събитията, с които ще отбележим една значима годишнина – 150 години читалищна дейност в община Троян. НЧ „Наука – 1870 г.” и БК „Чавдар” – Троян организираха благотворителен концерт „Изкуство и спорт – заедно”, който беше посветен и на друга една годишнина –…
На 20 януари, троянското читалище стартира културните мероприятия за 2020-та година с Камен Донев и неговия авторски моноспектакъл "За народното творчество".
Известният български скулптор Александър Пройнов – АПЕР гостува на троянската галерия „Серякова къща“. Официалното откриване на 16 януари, бе със засилено журналистическо присъствие - генералният директор на БТА Максим Минчев, бившият шеф на СЕМ - Георги Лозанов.
Значително по стойност дарение е постъпило в троянското НЧ "Наука – 1870 г." от троянеца Румен Джабарски, който живее и развива своя бизнес в София, но не забравя родния си град Троян.
На 16-ти януари 2020 г. в 17.30 ч. се открива първата за годината изложба в галерия „Серякова къща”. Заглавието ѝ „Je suis” (Аз съм) подсказва, че нейният автор Александър Пройнов – Апер е утвърден български художник, който чрез творбите си ще ни разкаже житейски скулпторни истории.
Днес, 6 януари 2020 г., България отбелязва 172 години от рождението на великия български поет и революционер Христо Ботев. Нека всички ние прочетем поне няколко реда за него и да се замислим за величието от смисъла на това да живееш в доблест, с чест и да дадеш за каузата си,…
Кино „Троян” ще преустанови своята дейност от 10 януари до началото на март 2020 г., съобщават от НЧ "Наука-1870 г." Троян.
Ще посрещнем настъпващата година с много настроение, музика и танци на централния площад „Възраждане“, обяви кметът Донка Михайлова на последната си за тази година пресконференция.
Директорът на Националното училище по приложни изкуства „Проф. В. Колев” Илиян Илиев връчи официално наградите за поезия на осем от децата на литературен клуб „Орфей” към НЧ „Наука – 1870”. Тези награди бяха завоювани на Международния поетичен фестивал в сръбския град Сремска Митровица, с който Троян е побратимен.
Всяка година възпитаниците на Детската музикална школа при НЧ "Наука-1870 г." радват своите близки и публиката с концертите, които посвещават на Рождество Христово. В отделни дни от предколедната седмица се изявяват с уменията си да пеят и свирят на китара, акордеон, пиано и флейта.
Страница 1 от 22