Култура

Четвъртък, 23 Септември 2021 19:37

Откриха читалищна изложба в село Шипково

През 2022 г. се навършват 120 години от създаването на НЧ „Светлина“ в с. Шипково. То е едно от най-старите на територията на община Троян. В навечерието на това събитие на 22 септември в обновеното фоайе на читалището бе открита изложба „В памет на предците“, разкриваща историята на развитието му.
Всяко събитие в тази галерия е празник, който трудно се забравя, беше споделено в предишния материал на сайта Хемуснюз за предстоящия юбилей на храма на изкуството. Още повече това може да се каже за 30-годишния рожден ден на троянската галерия.
Тъй като на държавно ниво Министърът на здравеопазването отмени масови прояви, включително фестивали, тазгодишният Фестивал на сливата няма да се състои.
Сряда, 08 Септември 2021 18:51

Галерията, без която Троян не може

Септември и октомври тази година ще минат под знака на годишнината на една културна институция. Настанена в най-красивата къща в града /от края на 19.век/, създадена малко след началото на демократичните промени в България, галерия „Серякова къща“ е едно от разпознаваемите лица на Троян. Помага на тези местни хора, които…
Преди няколко дни Дамският камерен хор при НЧ "Наука – 1870 г." се върна от Албания, където изпълни четири песни на фестивала "Дни в Албания" в древния град Драч (Дуръс). В това издание на фестивала участваха само 7 състава за разлика от други години, може би заради коронавируса, макар че…
Фестивалът за улични изкуства 6Fest в Троян ще се проведе на 4 и 5 септември с вход свободен на площад “Възраждане”. Събитието се случва с подкрепата на Община Троян. Това е осмо издание за уличния фестивал 6Fest, създаден през 2017 г., но първо издание в град Троян.
Определението за качеството на концерта бе дадено от Дариана Куманова, изумена от певческите данни на 12-годишното момиче, явило се на конкурс в Италия. Така възприеха изпълненията на младата певица и приятелите, и почитателите ѝ.
Уважаеми съграждани и гости на Троян, По традиция на 6-ти септември, Ден на Съединението на България, ще поднесем цветя и венци на признателност пред бюст-паметника на Захарий Стоянов в центъра на Троян.
В Дълбок дол с пълна сила тече вторият пленер „Вода, земя и огън“, който е с международно участие. До 1 септември, в рамките на една седмица, тук ще творят български керамици и чужденци – от Франция, Румъния, Сърбия.
След година прекъсване заради ковид кризата този август се състоя 27-ият национален събор надпяване на пенсионерски състави на Беклемето. При заявка от 60 състава се явиха 55, съобщи Павлин Боевски, представител на организаторите от Културния клуб на пенсионера „Коман“ и от години традиционно водещ на събитието заедно с Хризантема Любенова.…
Страница 1 от 41