На 18. февруари Троян ще отбележи отново подобаващо годишнината от гибелта на един от най-видните български герои – Васил Левски. За пръв път в града ще се проведе факелно шествие.

Публикувана в Общество

Почитаме паметта на великия българин и се прекланяме пред делата и завета, които той остави с редица инициативи, в които Ви каним да се включите. Нека с дълбоко уважение и почит се поклоним пред саможертвата на най-чистата личност в българската история.

Публикувана в Култура

Дарители за паметника на Васил Левски в гр. Троян според размера на направените дарения и времето на дарението (2020-2023 г.)

Публикувана в Общество

Представителната гвардейска част бе в Троян за тържественото откриване на паметника на Васил Левски. Вечерта бе гореща, но гвардейците стоически издържаха под лъчите на все още силното слънце.

Публикувана в Общество

Събитието беше организирано от Инициативния комитет за построяване паметник на Апостола в художествената галерия "Серякова къща" неслучайно в навечерието на 3.03.

Публикувана в Култура

В програмата на община Троян всяка година са залегнали три основни събития за почит към Васил Левски. Тази юбилейна година бяха посветени на 150 г. от обесването на героя.

Публикувана в Култура

Големият интерес към автентичната книга за живота на Васил Иванов Кунчев е подтикнал Община Троян за втори път да бъде представена в нашия град. Преди няколко години Стефан Караиванов – праправнук на Васил Караиванов, гостува заедно с покойния си вече баща – Васил, отново в Туристическия информационен център. Тогава представянето на книгата беше онагледено с различна от сегашната представена фотодокументална  изложба - "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството", предоставена от Националния музей "В. Левски"  в Карлово.

Публикувана в Култура

В навечерието на отбелязването на 150 години от гибелта на Васил Левски, Община Троян организира събития в памет на Апостола. На 17 февруари в Туристически информационен център от 17.30 часа ще бъде представена книгата „Васил Левски – по спомените на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“. Авторът, доц. Петър Караиванов (по професия ортопед), е пряк роднина на Васил Левски. Посветил живота си, за да събира документи и факти за Дякона през погледа на неговите съвременници, запазени в рода му. Книгата включва илюстрации от  ученици, родословието на Апостола, спомени за Гина Кунчева и паметни бележки на Васил Караиванов. Заедно с представянето на книгата ще може да разгледате фотодокументалната изложба „Всичко каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“ от Национален музей „Васил Левски“ в град Карлово,  която гостува в Троян до 10 февруари.

Публикувана в Общество

Общински комитет "Васил Левски" - Троян, Ви кани на честване по случай 150 години от основаването на първия Монашески революционен комитет в Троянската Света Обител „Успение Богородично“.

Публикувана в Общество

Компасът, необходим на ориентировачите, посочва вярната посока. В горещия юлски ден – 16.07., те и останалите участници в Националния крос "По стъпките на Левски Троян – Троянски манастир" следваха верния маршрут към убежището на Апостола в манастира.

Публикувана в Спорт
Страница 1 от 5