Събитието беше организирано от Инициативния комитет за построяване паметник на Апостола в художествената галерия "Серякова къща" неслучайно в навечерието на 3.03.

Публикувана в Култура

В програмата на община Троян всяка година са залегнали три основни събития за почит към Васил Левски. Тази юбилейна година бяха посветени на 150 г. от обесването на героя.

Публикувана в Култура

Големият интерес към автентичната книга за живота на Васил Иванов Кунчев е подтикнал Община Троян за втори път да бъде представена в нашия град. Преди няколко години Стефан Караиванов – праправнук на Васил Караиванов, гостува заедно с покойния си вече баща – Васил, отново в Туристическия информационен център. Тогава представянето на книгата беше онагледено с различна от сегашната представена фотодокументална  изложба - "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството", предоставена от Националния музей "В. Левски"  в Карлово.

Публикувана в Култура

В навечерието на отбелязването на 150 години от гибелта на Васил Левски, Община Троян организира събития в памет на Апостола. На 17 февруари в Туристически информационен център от 17.30 часа ще бъде представена книгата „Васил Левски – по спомените на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“. Авторът, доц. Петър Караиванов (по професия ортопед), е пряк роднина на Васил Левски. Посветил живота си, за да събира документи и факти за Дякона през погледа на неговите съвременници, запазени в рода му. Книгата включва илюстрации от  ученици, родословието на Апостола, спомени за Гина Кунчева и паметни бележки на Васил Караиванов. Заедно с представянето на книгата ще може да разгледате фотодокументалната изложба „Всичко каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“ от Национален музей „Васил Левски“ в град Карлово,  която гостува в Троян до 10 февруари.

Публикувана в Общество

Общински комитет "Васил Левски" - Троян, Ви кани на честване по случай 150 години от основаването на първия Монашески революционен комитет в Троянската Света Обител „Успение Богородично“.

Публикувана в Общество

Компасът, необходим на ориентировачите, посочва вярната посока. В горещия юлски ден – 16.07., те и останалите участници в Националния крос "По стъпките на Левски Троян – Троянски манастир" следваха верния маршрут към убежището на Апостола в манастира.

Публикувана в Спорт

Навършиха се 149 години от обесването на Васил Левски. Те бяха отбелязани най-напред с панихида в църквата "Света Параскева", отслужена от отец Калин и отец Марин. Отец Марин Божков говори за блажения път, по който е вървял йеродякон Игнатий. Основа на пътя му е борбата за свобода. Първоначално става монах в служба на Бога, но разбира, че мисията му е по-различна – да служи на своите братя и сестри извън манастира. Прави го не за слава, не за да увековечи името си. Всички християни са призвани да бъдат човеци – това Игнатий е изпълнил със съдържание. Не захвърля расото, а го скътва прилежно, защото винаги е бил православен християнин. Отец Марин разказа за сладкогласното  възпяване на Бог от  йеродякон Игнатий в нашата църква на Богоявление и Игнажден, когато говори на християните да не униват, а да се борят за свободата си. Участвал е дейно в църковната служба – в литията и богослужението, във водосвета на Дъскотина. В предсмъртната си изповед казва на отеца да изповяда йеродякон Игнатий. Човек не може да обича Бог, ако не обича ближния си – това постига Левски. Отец Марин призова да се поучим от подвига му. Днес има други изпитания, но православният християнин нека следва пътя на йеродякон Игнатий в своя живот и мисия. Той е един добър пример в тези лукави времена.

Слово на отец Марин Божков за йеродякон Игнатий

Публикувана в Култура

На 19 февруари 2022 г. в Ловеч ще се проведе за девета поредна година традиционното гражданско събитие "Възпоменателно факелно шествие" в памет на Апостола на свободата. 1500 факли ще озарят революционната столица в чест на Васил Иванов Кунчев - Левски! Мотото на гражданското събитие е “149 години безсмъртие”.

Публикувана в Култура

В навечерието на 19.02. младежите със свои учители посетиха кабинета на Венелин Ангелов – председател на Общинския комитет "Васил Левски" – Троян. Той им разказа за отдавнашната идея за построяване паметник на Апостола в нашия град. Съобщи за заболяването на видния скулптор Георги Чапкънов, поради което не може да завърши започнатия паметник. Ще се постави ново начало с конкурс за проект на нов  паметник. Поканени са известни скулптори. Младежите слушаха с интерес и задаваха въпроси.

Публикувана в Култура

С уважение и преклонение пред паметта на В. Левски, но и с грижа за опазване живота и здравето на троянци, през тази година честванията около 19 февруари ще бъдат ограничени, с цел избягване струпването на големи групи от хора, съобщават от общинската администрация.

Публикувана в Общество
Страница 1 от 4