Един от най-известните и най-атрактивни професионални български ансамбли - Фолклорен ансамбъл "Пирин", ще представи своя нов спектакъл "Между девет планини" на троянска сцена. Той е изграден върху няколко картини, които показват красотата на песенното и танцово фолклорно наследство на различни етнографски области в България. Посветен е на 150 години от рождението на Гоце Делчев и 110 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество. Следвайки славната история на ансамбъла, младите творци са създали завладяваща феерия от музика, гласове и танци, запазвайки стила на ансамбъла и непреходните ценности на българския фолклор.

Публикувана в Култура

Запазващ се ръст в инвестиционна активност в община Троян за деветте месеца на 2022 г. бе отчетена след приключването му. Увеличеният брой на издадените визи за проектиране (170 за 2021 г. – 206 за 2022 г.), както и издадените разрешения за изработване на ПУП (86 за 2021 г. – 101 за 2022г.), показват, че повишената инвестиционна активност ще запази своя темп до края на 2022 г.

Публикувана в Общество

По време на годишната среща на местните власти, провеждаща се в курортен комплекс „Албена“, Община Троян за пореден път беше удостоена с Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво.

Публикувана в Общество

Уважаеми съграждани, в община Троян в последните години се идентифицира необходимост от изграждане на съвременна Многофункционална спортна зала, която да служи за тренировки и провеждане на състезания за всички спортни клубове от Община Троян, като се отговори на съвременните изисквания за подготовка и състезания на спортистите. В тази връзка от около 3 години се проучва възможността за нейното проектиране и изграждане. След проведени процедури по ЗОП Община Троян сключи договори за изпълнение на СМР (за първи и втори етап), Строителен надзор и Авторски надзор. За ЕТАП 3 „Многофункционална спортна зала“, включващо изграждането и оборудването на залата и прилежащата инфраструктура в имота, има проведена процедура и предстои сключване на договор с изпълнител. Необходимата стойност за строителството е 5 639 хил.лева с включен ДДС.

Публикувана в Общество

Тема, която стана болезнено актуална след трагедията в Карловските села, е почистването на речните корита. За настоящата бюджетна година Община Троян е предвидила 80 000 лева за почистване на речните корита в няколко участъка на територията на общината, определени като проблемни след оглед, направен от експерти от междуведомствена комисия, с участието на Община Троян, Басейнова дирекция Дунавски район, ДГС, РИОСВ и РД“ПБЗН“. След проведена, съгласно законовите изисквания, обществена поръчка, на 15 септември 2022 г. беше сключен  договор с фирма „Диел Трейд“, гр. София, за извършване на необходимите дейности. Предвидените за почистване участъци са 5 - два в село Орешак, два в град Троян и един в село Балканец, като основният фокус на дейностите е в с. Орешак.

Публикувана в Общество

В последните години бе заявена висока инвестиционна активност във всички крайни квартали на Троян на север, на юг и на изток. Нови инвестиции се изграждат в района на Калеешкото ханче, в района на „Радова лъка“, който вече е квартал на Троян, и в района на квартал „Ливадето“.

Публикувана в Общество

Община Троян е сред малкото български общини, които последователно работят за подкрепа на училищата и детските градини в малките населени места в селата. Намеренията на общинското ръководство са по този начин да бъдат ограничавани във възможната степен процесите на изтичане на млади хора към по-големите населени места.

Публикувана в Образование

ПРОГРАМА 

6 ОКТОМВРИ

  • 18.00 ч. - Фотоизложба „60 момента памет – за музея, хората, света“ през фотообектива на Цветан Тончев – галерия „Серякова къща“
Публикувана в Общество

Първите 10 граждани, посетили Центъра за услуги на гражданите в сградата на общинска администрация, ще получат символични подаръци.

И тази година Община Троян ще отбележи 12 октомври – Празника на българската община с подаръци за първите посетители в Центъра за услуги на гражданите.

Публикувана в Общество

За поредна година, от 12 до 15 август, Традиционният панаир на занаятите в с. Орешак ще събере майстори-занаятчии и търговци от цялата страна. Организацията на събитието, водещо началото си от средата на 18 в., е дело на Община Троян, Троянски манастир „Успение Богородично“, Кметство – с. Орешак и Национално изложение на художествените занаяти – Орешак.

Публикувана в Общество
Страница 1 от 21