Словото остава

Общуването с Минко Колчевски и Ганко Цанов беше за мен университет. (Мария Марковска)

Представянето на книгата "Насаме с нощта" от Минко Колчевски е сбъдната мечта за семейството му. Синът му Минчо Колчевски сподели, че това е авторска книга.Стихотворенията са събрани и систематизирани с помощта на децата му Милкана и Страцимир. Илия Ганчев е редактор, Иван Хаджидимитров - художник.

Водещата Тереза Георгиева прочете биографията на поета: 20 години учител по литература ПГ "Васил Левски" - Троян, 18 години редактор на вестник "Троянски глас"; редактор и на вестник "Троян-реклама". Редактира 10-ина книги и сборници на троянски автори. Член е на Съюза на българските журналисти. 15 години е председател на Дружеството на троянските писатели. Своите произведения е публикувал в периодични издания и сборници.

Внучката Милкана разказа, че нощта е любимото време на дядо ѝ. Винаги надвесен над пишещата машина, търсещ най-добрия начин да извае словото до съвършенство. Критичен към написаното в пресата. Творбите са отражение на мирогледа на дядо ѝ: Имат дата, но нямат давност. Благодари на дядо си, че е възпитал перфекционизъм в отношението към езика у нея, брат ѝ и учениците. Тя показа умение да си служи с най-балансирания изказ. Прочете "Автобиографично". Последва четене на избрани стихотворения от ученици и колега на Минко Колчевски. Мария Бъчварова и Христо Попов говориха за тихия, скромен човек, без да знаят какво е бушувало в душата му, за любовта към природата. Попов каза, че ключовата дума на книгата е чест.

Илия Ганчев е написал предговора "Поезия на човечността". Когато Минко Колчевски е главен редактор на в "Троянски глас", вестникът оформя своя облик и става известен в цяла България. Утвърждават се много автори - сега с авторитет. Подчерта неговата изисканост като филолог-езикова и граматична култура. Във вестника създава утвърдена литературна страница - помага като учител на начинаещите автори. Знае цената си. Умее да композира стихотворенията си, владее техниката на стиха. Утвърждава се в жанра на епиграмата. Редактор и коректор на първите сборници на троянските писатели.

Мария Марковска се изказа, че има троянци, които трябва да се помнят: Иван Топалов, Стоян Ковачев, Дочо Николов - хора от литературния хайлайф, които са се събирали у Минко Колчевски. Те са обичали невероятно Троян и покрай тях и тя го обиква.

Милкана Колчевска нарече символично представянето на книгата в годината на 150-годишнината на Троян, защото дядо ѝ е част от духовната култура на града. Нейното послание към него е стихотворението "Старата къща". В нея тече ремонт, за да бъде в нея духът му.

Споделяне