Неделя, 27 Септември 2020 20:11

Първи пленер по керамика в Дълбок дол

На снимката - Елизар Милев На снимката - Елизар Милев Снимка: Елизар Милев

Троянското село Дълбок дол тези дни е център на интересно арт събитие – Първи пленер по керамика "ВОДА, ЗЕМЯ И ОГЪН". Място на проявата е домът на семейството творци Цветан Донковски, чиято е идеята за пленера, и Нина Иванова – Донковска.

Сътвореното в седмицата на пленера ще бъде изпечено в пещ с дърва.Тя е направена от Цветан Донковски по снимки на преподавател от Петербургската академия, видени преди повече от 20 години на пленер във Финландия. Така в Дълбок дол работят не на електрическа пещ, а на пламък, както се изрази г-н Донковски, като изпичането ще трае 8 часа. Ако експериментът е успешен, работите от пленера ще бъдат представени в изложба.

Арт проявата свършва във вторник. Заедно с домакина участват седем творци, всички възпитаници на Троянското художествено училище. Тук са Мила Воденичарова, Емилия Крумова и Румен Георгиев, членове на Дружеството на художниците в Троян, двама свободни артисти – Георги Миленов и Елизар Милев, който е преподавател в Академията, и най-младият пленерист – ученикът от 11-ти клас в НУПИ Петър Данчев.

Както се знае в арт средите, в Дълбок дол се прави не само интересно изкуство, но и тече незабравим купон. Привлечени от емоцията са доста гости, сред които известният актьор Даниел Цочев, съсед на Донковски.

www.HemusNews.com

Снимки: Цветан Донковски и Елизар Милев

Галерия със снимки