Четвъртък, 27 Май 2021 17:01

Първа книга на художника Красимир Кунчев

Красимир Кунчев представя книгата си "Моят камино" пред читалище "Наука -1870 г." Красимир Кунчев представя книгата си "Моят камино" пред читалище "Наука -1870 г."

Представянето на книгата "Моят камино" стана пред читалище "Наука -1870 г." в безопасна и приятна обстановка. Въвеждащи думи каза Емил Ненковски за добрия приятел – художник, завършил СХУПИ, пътешественик и планинар. Под съпровода на пианиста Eмил авторът разказа как се е стигнало до написването на книжката. Началото е негов пост във Фейсбук, който прочете. Тръгва сам по френския маршрут на Ел камино, защото в топлите месеци на годината живее във Франция. Изпълнен е с размисли след раздяла с приятелката си, била с него 14 години. Всеки ден споделя емоциите си с постове, които се побират на около 50 страници. Желае да предизвика същите емоции у читателите си. Не е мислил да пише книга, а само отделни разкази, но приятели са го подтикнали да я напише. За него е било важно да разкрие  себе си. След 14 г. работа във Франция, от които само зимата е в България като инструктор по сноуборд, вече е окончателно в родината.

Красимир Кунчев е мечтаел да мине този маршрут, подтикнат от филма "Пътят". Разказа за едномесечната си подготовка, включваща физически упражнения, дозиране на багажа в подходяща 75-литрова раница и снабдяване с карта. До изходния град за ел камино във Франция пътува 800 км с кола, а следващите 800 – пеш. Разкрива превъзбудата си, водеща до безсъние, загубването на пътя и помощта на срещнати пътници. Пренатоварва се още първия ден и се налага да се лекува. Поставил си е цел да минава по 10 км преди почивка, в която се храни и пие по чаша хубаво испанско вино. Изминал 45 км, стига до град Бургос в Испания, който е много по-мръсен от българските градове вечер, но сутрин е вече почистен. Част от красотата на Испания са катедралите. В книгата има една от малкото направени снимки, няколко илюстрации вътре и на корицата. По трудния път е срещал и слепи хора в добро настроение, които са изминали пътя докрай. Среща и 70-годишен мъж от Краков, изминал най-дългия маршрут от 1600 км. Срещал е и военни, спортисти, които си поставят различни цели за достигане до края. Можеш да ги постигнеш, ако го желаеш много. Необходимо е да имаш опит в планината. Спомена различни маршрути: nord, примитив, португалски –един от най-красивите. Много хора пътуват сами, каквато необходимост е имал и той, имало е и групи. Разбира, че е трябвало да го направи, за да напише книгата. Вечер в албергите, помещения за спане, си записва впечатленията в тетрадка и качва постове във Фейсбук. Преди там е публикувал сатирични разкази. Неговата учителка Ели Недялкова го е насърчила да напише книга заради умението му да разказва.

Красимир Кунчев общуваше непринудено с публиката. Сподели поуките от това пътешествие – да бъдем по-толерантни. Той е подарявал вещите, които е разбрал, че са му в повече, а вечерта даде автографи на тези, които си купиха книгата. Следващия път иска да мине пътя със синовете си или с компания.

Фон на културното събитие бяха две картини на художника.


Аудио записи от събитието:


Снимки: НЧ "Наука-1870 г." - Троян

Галерия със снимки