Празник "Заедно в Гетсиманската градина"

На 24.07. се проведе 2-рият фестивал на кулинарното изкуство, организиран от МИГ "Троян, Априлци, Угърчин" в партньорство с община Троян, НЧ "Наука – 1870 г." – Троян, читалищата от Община Троян. Домакин на празника беше Троянският манастир "Успение Богородично". Настроение преди откриването създадоха песните на Емил Ненковски и Веско Ангелов.

Водещата Вихра Петрова припомни идеята на фестивала да популяризира местната храна и спомена имената на други "вкусни" общински празници, които допринасят за развитието на региона като туристически център.

Фестивалът откри кметът на Община Троян Донка Михайлова. Тя изрази радостта си, че ни събира вкусната храна на нашия край. Благодари на МИГ и пожела фестивалът да стане традиционен маркетингов продукт и да привлича туристи. Изработена е марка "Местни хранителни продукти" и "Планински продукти", които ОТ подкрепя. Благодари на отец Стефан от Троянския манастир за оживяване на мястото, за почистването на което е помогнало и предприятието "Комунални услуги".

Oт името на организаторите говори Веско Радев. МИГ насърчава проекти, местните традиции и занаяти. Пожела да се насладим на прекрасната местна кухня, която предлага здравословна храна, да уважим занаятите и догодина фестивалът да е двудневен.

Сладкодумният отец Стефан изрази огромната си радост да бъдат домакини на прекрасното събитие, което показва, че нашият народ е от силни хора със запазени традиции. Припомни историческото място на Гетсиманската градина като част от Троянския манастир, без който Орешак и Троян нямаше да са това, което са. Пожела на присъстващите да се наслаждават на изкуството, което ще покажат читалищните състави, защото "не само с хляб живее човек, но и със словото, което излиза от Божиите уста".

Художествената програма започна със спектакъла "Мерак от огън по-гори" на НЧ "Христо Ботев" - Врабево. На сцената се изявиха читалищни състави от община Троян с песни и танци ,чиито изпълнения разиграха и хора от публиката. Програмата завърши с изявата на певиците и танцьорите от Орешак.

На щандовете майстори на местни храни предлагаха в изобилие специалитети от своите общини, а водещата ги предразположи да разкажат как приготвят ястията. Механа "Кайзер", известна с майсторството си да приготвя бабини гозби, предлагаше разнообразна храна.

Гостите можеха да си купят красиво изработени кукли, чиито майсторки са от Бели Осъм и Орешак, балкански мед, пестил, подправки, сладка, алкохол от Винпром Троян и хлебни изделия от троянския хлебозавод. Имаше и майстор на произведения от дърво.

Хората имаха възможност да изживеят един хубав празник, съчетал характерното за местните кулинарни традиции и художественото творчество.

Споделяне

Галерия със снимки