Доц. д-р Петър Голийски в предаването „История.BG“ на БНТ

Доц. д-р Петър Голийски в предаването „История.BG“ на БНТ Доц. д-р Петър Голийски в предаването „История.BG“ на БНТ Снимка - кадър: БНТ

Петър Голийски е роден в Троян. Негови родители са уважаваният учител по български език и литература Никола Голийски и уредникът в МНХЗПИ Пенка Голийска, историк. Няма нищо случайно в това, че техният син избира научната и преподавателската работа. Завършва специалността "Арменска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Преподава в специалност "Арменистика и кавказология" в същия университет. Младият учен неведнъж е канен в престижното предаване за значимите събития и личности от историята на България.

Водещ на предаването от 22.11. беше Андрей Захариев, а участници: доц. д-р Тодор Чобанов – историк, Георги Владимиров – историк и културолог, и нашият съгражданин Петър Голийски. Той не за пръв път участва в това предаване заедно с известни учени, защото е едно най-известните имена в арменистиката, оставил зад гърба си книги, публикации, а в свободното си време поддържа във Фейсбук страницата си "История в кратце", в която публикува научно-популярни материали.

За тези, които се интересуват, а са пропуснали предаването, излъчваме неговия запис, който се предоставя от БНТ.

Споделяне

Медия